Select Menu

ads2

ads2

Τυχαία Ανάρτηση

" });

Travel

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


link για pchands

Performance

Cute

My Place

Racing

Videos

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΟΙ ΗΠΑ ΞΗΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ORESHNIK – ΨΑΧΝΟΥΝ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΑΣΠΙΔΑ, «ΦΕΥΓΟΥΝ» ΑΠΟ ΝΑΤΟ - ΕΕ

  Τετάρτη 25/12/2024 - 17:57 Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν μία νέα αντιπυραυλική άμυνα σε βάρος των συμφερόντων της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ μετά το χτύπ...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τελευταίες Αναρτήσεις

    » » » ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ:ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ
    «
    Next
    Νεότερη ανάρτηση
    »
    Previous
    Παλαιότερη Ανάρτηση




    Της  Θεοδώρας Σιαμαντά
    Ο Αριστοτέλης γεννήθηκε το 384π.Χ. στα Στάγειρα, μια μικρή πόλη της Χαλκιδικής (σημερινή ονομασία της περιοχής Λιοτόπι, μισό χιλιόμετρο νοτίως της Ολυμπιάδας). Ο πατέρας του λεγόταν Νικόμαχος και ήταν γιατρός στην αυλή του βασιλιά της Μακεδονίας, Αμύντα του Γ΄, πατέρα του Φιλίππου. Η μητέρα του λεγόταν Φαιστίς και καταγόταν από τη Χαλκίδα.
    Σε ηλικία δεκαεφτά χρονών ο Σταγειρίτης έφτασε στην Αθήνα για να σπουδάσει στην Ακαδημία, τη σχολή του Πλάτωνα, όπου και παρέμεινε για είκοσι χρόνια. Η Ακαδημία ήταν σημείο συνάντησης σημαντικών λογίων της εποχής. Ο Πλάτωνας του έδωσε το παρανόμι «Νους», δηλαδή ο Νους της σχολής. Μάλιστα όταν έλειπε από το μάθημα ο Αριστοτέλης ο Πλάτωνας έλεγε: «Λείπει ο Νους, άρα σήμερα το ακροατήριό μου είναι κουφό». Μετά το θάνατο του Πλάτωνα, ο φιλόσοφος εγκατέλειψε την Αθήνα και εγκαταστάθηκε στη Μακεδονία. Εκεί ανέλαβε, με πρόσκληση του βασιλιά Φιλίππου, την αγωγή του Αλεξάνδρου, του διαδόχου του θρόνου, ο οποίος ήταν τότε δεκατριών ετών. Όταν ο Αλέξανδρος διαδέχτηκε τον πατέρα του, ο Αριστοτέλης επέστρεψε στην Αθήνα όπου ίδρυσε τη δική του σχολή, η οποία ονομάστηκε Λύκειο (ανάμεσα στο Λυκαβηττό και τον Ιλισό), με χρηματοδότηση του Αλεξάνδρου. Η σχολή είχε μεγάλη βιβλιοθήκη και τόσο καλά οργανωμένη, ώστε αργότερα χρησίμευσε ως πρότυπο για την ίδρυση των βιβλιοθηκών της Αλεξάνδρειας και της Περγάμου. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη ο σκοπός των ανθρώπινων ενεργειών είναι η ευδαιμονία, την οποία ορίζει ως ενέργεια σύμφωνη με την αρετή. Η αρετή όταν κυριαρχεί στα πάθη και τις ορμές, τα ρυθμίζει, παίζοντας το ρόλο του μέτρου ανάμεσα στις δύο ακρότητες, δηλαδή την υπερβολή και την έλλειψη.Για παράδειγμα η ανδρεία είναι αρετή ως μεσότητα της θρασύτητας και της δειλίας. Πέθανε το 322π.Χ. στη Χαλκίδα από στομαχικό νόσημα.


    Μερικά από τα αποφθέγματα του Αριστοτέλη:
    ·      Τα αγαθά κόποις κτωνται.
    ·      Η μοχθηρία και η αδικία υπάρχουν από πρόθεση (όχι κατά λάθος).
    ·      ‘Εξις δευτέρα φύσις.
    ·      Κανένας δεν αγαπά αυτόν που φοβάται.
    ·      Το αληθινό και το δίκαιο έχουν από τη φύση ,μεγαλύτερη δύναμη από το ψέμα και το άδικο.
    ·      Η γνωριμία με τον εαυτό μας είναι αρχή της ανθρώπινης σοφίας.
    ·      Άνθρωπος που δεν έχει φίλους ή είναι θεός ή αγρίμι.
    ·      Η περισσότερο χαμένη από όλες τις μέρες του ανθρώπου, είναι εκείνη κατά την οποία δεν γέλασε.




    Τσιαμαντά Θεοδώρα

    About ΤΕΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

    This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    «
    Next
    Νεότερη ανάρτηση
    »
    Previous
    Παλαιότερη Ανάρτηση

    Δεν υπάρχουν σχόλια

    Leave a Reply