Select Menu

ads2

ads2

Slider

Travel

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


link για pchands

Performance

Cute

My Place

Racing

Videos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΔΟΥΝ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ:

Δημοσιογραφόντας 46 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 1973 και όντας Συντάκτης της Εφημερίδος του «ΜΑΧΗΤΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ» το 1980, ΥΠΌ ΤΟΝ ΑΕΊΜΝ...

 


ΤΟΣΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ’ ΧΩ ΚΑΝΕΙ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΩ ΠΟΤΕ ΜΟΥ «ΦΤΑΝΕΙ»

 

Ξέρω λάθη έκανα πολλά

ξέρω πως θα κάνω κι άλλα

ας ελπίσω  στο εξής

δεν θα κάνω πιο μεγάλα.

 

Λάθη μου δεν θεωρώ

όσους έχω βοηθήσει

αλλά όσους εβοήθησα

και με έχουν κυνηγήσει.

 

Όμως δεν θα σταματήσω

τα ίδια λάθη για να κάνω

αν και ξέρω θ’ ανεβούνε

σαν το λάδι από πάνω.

 

Ο Θεός θα τους «πληρώσει»

με τον νόμισμα π’ αξίζουν

τα «παράσημα» σε μας

με τον τρόπο τους αθροίζουν.

 

Κανείς ποτέ δεν έχασε

ανιδιοτελώς που δίνει

έστω κι αν από πολλούς

φαρμάκι μόνον πίνει.

 

 

23/4/24   και ώρα 19:30΄

 

ΖΟΡΜΠΑΣ

-


 

Κρατάμε την ελπίδα ζωντανή με πράξεις που ορίζουν το μέτρο της κοινωνικής ευαισθησίας προς τον ελάχιστο αδελφό μας.

Με κεντρικό σύνθημα ‘’Μαζεύουμε τρόφιμα μοιράζουμε χαμόγελα’’ ο Δήμος Κιλκίς αναλαμβάνει και φέτος πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση τροφίμων μακράς διάρκειας

με σκοπό την υποστήριξη των συσσιτίων της Ιεράς Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου.

Στο Φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου Κιλκίς θα συγκεντρώνονται βασικά είδη επισιτιστικής συνδρομής: λάδι,όσπρια (φασόλια, ρεβίθια, φακές), μακαρόνια, ρύζι,κριθαράκι, σάλτσες, γάλα μακράς διαρκείας, κασέρι, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, λεμόνι, ξύδι.

Όσοι πολίτες θέλουν να συμμετέχουν στο κάλεσμα της ανθρωπιάς μπορούν να προσέρχονται με τα χρειαζόμενα είδη διατροφής, στο Φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου Κιλκίς, από αύριο Τρίτη 23 Απριλίου έως τη Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαϊου, κατά τις ώρες 8:30 έως 14:30.

Τα τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν θα διανεμηθούν στα συσσίτια των Ενοριών Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Δημητρίου της Ιεράς Μητρόπολης Κιλκίς, τα οποία λειτουργούν αδιάλειπτα ως εστίες οικογενειακής θαλπωρής και προσφέρουν καθημερινά, με την εθελοντική συνδρομή συμπολιτών μας, ζεστές μερίδες φαγητού σε άπορες οικογένειες και σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.   

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συγκέντρωση των τροφίμων μακράς διαρκείας  παρέχονται στα τηλ. επικοινωνίας 23413 52212, 52213. 

-

 


Πρόσκληση της ΑΝΚΙ στις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα

Ψηφιακή εφαρμογή σύνδεσης τουρισμού και τοπικών προϊόντων

 

Στο προικισμένο από τη φύση Κιλκίς, οι πολυταξιδεμένες συνταγές των προσφύγων, βασισμένες στις μοναδικές α΄ ύλες και τα παραδοσιακά προϊόντα, συναντιούνται στο ίδιο τραπέζι και προκαλούν όλες τις αισθήσεις του επισκέπτη σε ένα μαγευτικό ταξίδι γεύσης και μαγευτικών εμπειριών.

Τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα αποτελούν έναν πολύ σημαντικό πόλο έλξης όσων αναζητούν νέους τουριστικούς προορισμούς. Ωστόσο, οι επισκέπτες των αγροτικών περιοχών σήμερα, αγωνίζονται να βρουν πληροφορίες και να εντοπίσουν τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα τους, αρκούμενοι τελικά στην αγορά και δοκιμή κάποιων από αυτά, είτε όταν τα συναντούν τυχαία στις αστικές αγορές, είτε όταν τα δοκιμάζουν ως συστατικά συνταγών καταλόγου και μπουφέδων σε τοπικά εστιατόρια και ξενοδοχεία. Η κατάσταση αυτή μειώνει τις ευκαιρίες προβολής και προώθησης των τοπικών ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων σε αγορές του εξωτερικού, τις δυνατότητες συνεργασίας των τοπικών επιχειρήσεων με ξένους μεσάζοντες ή άμεσους αγοραστές, και τις ευκαιρίες προσέλκυσης επισκεπτών στις αγροτικές περιοχές με ένα από τα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά «όπλα» τους.

Στο πλαίσιο του ενταγμένου στο τοπικό πρόγραμμα LEADER Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας με τίτλο: «iFlavours Ανάδειξη τοπικών ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων ψηφιακά» η Αναπτυξιακή Κιλκίς (ΑΝΚΙ) μαζί με άλλες Αναπτυξιακές Εταιρείες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Ρουμανία, ετοιμάζει μια καινοτόμο ψηφιακή εφαρμογή για κινητές συσκευές η οποία θα καθοδηγεί τους επισκέπτες στον εύκολο εντοπισμό των τοπικών ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων και στην ολοκληρωμένη ενημέρωσή τους για αυτά (διαδικασίες παραγωγής, συστατικά, διατροφική αξία, σχέση με την τοπική κουλτούρα και κληρονομιά, κ.α.).

Για τις ανάγκες δημιουργίας της ψηφιακής αυτής εφαρμογής, η ΑΝΚΙ, σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία Επιμορφωτική Κιλκίς, ξεκινά μια προσπάθεια καταγραφής των τοπικών προϊόντων και συγκέντρωσης των απαραίτητων στοιχείων, επικοινωνώντας με τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα της Π.Ε. Κιλκίς, οι οποίες, προφανώς, μπορούν και αυτόβουλα να επικοινωνήσουν για να καταγραφούν στον σχετικό κατάλογο επιχειρήσεων.

Μετά την συγκέντρωση και επεξεργασία των στοιχείων, η ΑΝΚΙ δρομολογεί, εκτός της ψηφιακής εφαρμογής, και μια έντυπη έκδοση στην οποία θα αποτυπώνεται όλος ο τοπικά παραγόμενος γαστρονομικός θησαυρός της Π.Ε. Κιλκίς.

 

-



Το Πρωτάθλημα θα πραγματοποιηθεί στο Ζρενιανιν της Σερβίας στις 28/04/2024 Κυριακή  μετά απο την Πρόσκληση της Σερβικής Ομοσπονδίας προς την Ελληνική .  

 

Ο Αθλητής Πουντζουκίδης Κωνσταντίνος θα αγωνιστεί στα -52 κιλά ηλικίας 2012 γεννηθέντες και η αθλήτρια Πουντζουκίδου Αναστασία στα -40 κιλά ηλικίας 2012 γεννηθέντες .

 

Το Δ.Σ. και ο Πρόεδρος του αθλητικου Συλλόγου ΑΘΛΟΣ ΚΙΛΚΙΣ εύχονται στους αθλητές του καλή επιτυχία !!


 

 

 


Στην ερώτηση που υπέβαλε η παράταξή μας “ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” στις 09/04/2024, η οποία αφορά την διακοπή, από 01/11/2023 του προγράμματος ‘περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων’ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, εκ μέρους της διοίκησης, απάντησε δίχως να ... απαντήσει επί της ουσίας. Έριξε το μπαλάκι της ευθύνης στην κυβέρνηση της Ν.Δ και στον κακό προγραμματισμό εισροής κεφαλαίων από την Ευρώπη. Παρέλειψε τις μεγάλες ευθύνες της Περιφέρειας, η οποία δεν μερίμνησε να έχει τα αναγκαία ποσά για ολόκληρη την περίοδο κάλυψης του προγράμματος για τους κτηνοτρόφους της Κεντρικής Μακεδονίας, αφού σε μικρότερο χρονικό διάστημα από το “αναμενόμενο” απορροφήθηκαν 3.000.000 ευρώ και, πλέον περιμένουμε…(!) ένα πρόσθετο ποσό εδώ και πέντε μήνες και ... βλέπουμε…(!) ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα. Τα προβλήματα όμως για τους κτηνοτρόφους δεν έχουν τελειωμό, αφού από την 1η Απριλίου του 2024 καλούνται πλέον και να πληρώνουν ετήσιο ανταποδοτικό τέλος για τις ανάγκες του εθνικού προγράμματος συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων, το οποίο θα εισπράττεται με την διαδικασία e-παράβολο και, ταυτόχρονα, να πληρώνουν οι ίδιοι για την περισυλλογή, καθώς το πρόγραμμα διακόπηκε !! Δηλαδή η πλήρης κοροϊδία και ο εμπαιγμός θα συνεχιστούν, άγνωστο για πόσο και οι κτηνοτρόφοι θα πληρώνουν για μια υπηρεσία που δεν απολαμβάνουν εδώ και πολλούς μήνες. Και, φυσικά, ούτε νύξη για την επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλαν, ως τώρα και θα συνεχίσουν να καταβάλουν όσοι είχαν και θα έχουν νεκρά ζώα, παρόλο που είχαν πληρώσει και υποχρεούνται να συνεχίσουν να πληρώνουν, το ειδικό τέλος  

Καλούμε την κυβέρνηση της Ν.Δ και την Διοίκηση της Π.Κ.Μ (άλλωστε "ομόσταυλες" είναι) να λάβουν σοβαρές και έγκαιρες αποφάσεις, ώστε να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων, να σταματήσουν να ζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι και, επιπλέον, να αποφευχθούν υγειονομικοί κίνδυνοι από την ταφή νεκρών ζώων σε ρέματα και χαράδρες.

 


Διακοπή ρεύματος την Τετάρτη 24 Απριλίου σε έντεκα οικισμούς

Διακοπή ρεύματος προγραμματίζει ο ΔΕΔΔΗΕ την Τετάρτη 24 Απριλίου  από τις 8:00 έως τις15:00 στους οικισμούς Άγιο Χαράλαμπο, Μυριόφυτο, Καλλιρρόη, Καλίνδρια, Δοϊράνη, Μουριές, Ακακίες, Πλατανιές, Καβαλάρη, Συκαμιές και Ψυχρόβρυση λόγω εκτέλεσης τεχνικών εργασιών στο δίκτυο της περιοχής.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών το συντομότερο δυνατόν και την επαναφορά του ρεύματος σε χρόνο μικρότερο της προγραμματισμένης διακοπής.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή των κατοίκων των οικισμών στην αποφυγή κάθε επαφής με τους αγωγούς που πιθανόν να βρίσκονται στο έδαφος κατά τη διάρκεια των εργασιών γιατί αυτή η επαφή μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Για τους ίδιους λόγους ασφαλείας, επίσης, οι εσωτερικές εγκαταστάσεις θα θεωρούνται ότι βρίσκονται συνεχώς υπό τάση.

Για τις προγραμματισμένες (προσωρινές) διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ (www.deddie.gr).

-

 

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη 2η συνάντηση των εταίρων του  έργου “Biotech4food  για τη Bιοτεχνολογία και την Αγροδιατροφή

 

        Στη 2η συνάντηση των εταίρων του έργου “Βiotech4food”, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 9-11 Απριλίου 2024 στην πόλη Ναμύρ του Βελγίου, συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

        Η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική υποβάθμιση αποτελούν απειλή για την Ευρώπη αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, γεγονός που καθιστά αναγκαία το μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια σύγχρονη και αποδοτική, ως προς τη χρήση των πόρων, οικονομία. Το έργο “Βiotech4food”, στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελεί σύγχρονο και δυναμικό εργαλείο ενίσχυσης και διευκόλυνσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (MμE) και των Περιφερειών, μέσω διαπεριφερειακών συνεργασιών και επενδύσεων και μέσα από καινοτόμους τρόπους αξιοποίησης της βιοτεχνολογίας αλλά και της αγροδιατροφικής βιομηχανίας.

        Στόχος του έργου “Βiotech4food” είναι, μέσα από τις κατάλληλες προσεγγίσεις στον τομέα της βιοτεχνολογίας, να αναδειχθούν και να παραχθούν καινοτόμα προϊόντα αγροδιατροφής, ώστε να καταστεί βιώσιμη η διαχείριση των μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων, οι οποίοι στις μέρες μας βρίσκονται υπό πίεση, τόσο εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού όσο και εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

        Επικεφαλής εταίρος του έργου “Βiotech4food” είναι ο συνεργατικός σχηματισμός (Cluster) “WAGRALIM” από το Βέλγιο, ενώ το εταιρικό σχήμα περιλαμβάνει συνολικά 15 εταίρους από 5 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία). Το έργο χρηματοδοτείται από το νέο εργαλείο της Ε.Ε Interregional Innovation Investments (I3) και σε αυτό συμμετέχουν συνολικά 15 εταιρείες του κλάδου από τις 5 χώρες- εταίρους, που θα λάβουν χρηματοδότηση για την ανάπτυξη προϊόντων μέσω της βιοτεχνολογίας, αξιοποιώντας πόρους βιομάζας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο “Βiotech4food” συμμετέχει ως εταίρος και το “AgroTechCluster”, ένας συνεργατικός μηχανισμός καινοτομίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στον τομέα της Αγροδιατροφής.

        Στελέχη της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας εκπροσώπησαν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη 2η συνάντηση των εταίρων του έργου “Βiotech4food” καθώς και στη θεματική εκδήλωση με τίτλο «Η αγροδιατροφή και οι περιβαλλοντικές στρατηγικές στη καρδιά της Βαλλονίας».        Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνάντησης παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν από τους εκπροσώπους των εταίρων τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε κάθε μία από τις χώρες που συμμετέχουν στο “Biotech4food”, ως προς τις ανάγκες, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του οικοσυστήματος Βιοτεχνολογίας στην Αγροδιατροφή. 

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του έργου “Βiotech4food”  οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στους παρακάτω συνδέσμους:

Website:

https://i4ce.eu/biotech4food

LinkedIn:

Biotech4Food


-


Στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρούτων και Λαχανικών FRESKON 2024 συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πολιτικής της για την προβολή και την προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής.

Η Περιφέρεια συμμετείχε στη φετινή διοργάνωση με είκοσι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των φρούτων και των λαχανικών, προσφέροντας τη δυνατότητα σε επαγγελματίες του κλάδου να συναντήσουν εξειδικευμένους εμπορικούς επισκέπτες από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη αλλά ακόμη και από την Ασία, να ενημερωθούν για τις τάσεις στον κλάδο και να διευρύνουν τις εμπορικές τους επαφές.

Στο περίπτερο με το οποίο συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη φετινή FRESKON, η οποία φιλοξενήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, λειτούργησε fruit bar με σεφ που παρασκεύαζαν εκλεκτά εδέσματα με τοπικά προϊόντα, προσφέροντάς τα στους επισκέπτες της έκθεσης.  

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στέκεται διαχρονικά δίπλα στους παραγωγούς και στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των φρούτων και των λαχανικών, συμμετέχοντας σε κλαδικά εκθεσιακά γεγονότα, όπως η FRESKON, αλλά και σε πολλές εκθέσεις του εξωτερικού, με στόχο την προώθηση του ελληνικού φρούτου στις διεθνείς αγορές. Επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος εξωστρέφειας και μετά από διερεύνηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος προγραμματίζουμε τη διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής στην Ινδία, που αποτελεί μία από τις χώρες-στόχους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναφορικά με τα φρούτα και συνολικά τα αγροδιατροφικά προϊόντα που παράγουμε στην περιφέρειά μας», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας Μπάνε Πρέλεβιτς.

Στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την ανάδειξη των αγροδιατροφικών προϊόντων που παράγονται στη μακεδονική γη και την υποστήριξη των παραγωγών και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Κεφαλάς, ο οποίος σημείωσε ότι σε μια έκθεση, όπως η FRESKON, “η ουσία είναι να συναντώνται η προσφορά με τη ζήτηση και οι φρέσκιες ιδέες και τα φρέσκα προϊόντα με τους φρέσκους αγοραστές”.




 

-

 


Στη Βουλή συζητήθηκε χθες, 22 Απριλίου 2024 η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Κιλκίς ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και Αναπληρωτή Τομεάρχη ΥγείαςΠέτρου Παππά, προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα «Ανεξήγητη μεταβολή τεχνικών προδιαγραφών για τη συμμετοχή εργαστηρίων στο Πρόγραμμα εξετάσεων για διάγνωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας».

 

Ο βουλευτής επισήμανε τη μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη υλοποίησης του προγράμματος διαγνωστικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο εξαγγέλθηκε το Νοέμβριο του 2022 αλλά δεν έχει μέχρι σήμερα ξεκινήσει. Περαιτέρω ζήτησε υπεύθυνες εξηγήσεις για την αιφνίδια αλλαγή των ήδη δημοσιευμένων τεχνικών προδιαγραφών που όριζαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής των διαγνωστικών εργαστηρίων και εταιριών στη δράση. Η καταχρηστική και σκόπιμα αποτρεπτική μεταβολή, άφησε εκτός συμμετοχής την πλειοψηφία των διαγνωστικών εργαστηρίων ευνοώντας συγκεκριμένες μόνο εταιρείες της αγοράς. 

 

Με δεδομένη τη σκοπούμενη στρέβλωση και τη διάψευση της εμπιστοσύνης των εταιριών που ήδη είχαν επενδύσει σε εξοπλισμό και διαγνωστικά μέσα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, ο Πέτρος Παππάς:

 

- ζήτησε εξηγήσεις για τους λόγους που επέβαλαν την αλλαγή των τεχνικών προδιαγραφών, πέραν των ήδη προβλεπομένων βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου

- ζήτησε εξηγήσεις για τη συντριπτική μείωση συμμετοχής των διαγνωστικών εργαστηρίων στη δράση διάγνωσης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε μόλις 20 πανελλαδικά, με πρόσχημα την «προστασία της Δημόσιας Υγείας». 

 

 

Ακολουθεί το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

Θέμα: «Ανεξήγητη μεταβολή τεχνικών προδιαγραφών για τη συμμετοχή εργαστηρίων στο Πρόγραμμα εξετάσεων για διάγνωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας»

 

Με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης «Ειδικότερα θέματα υλοποίησης της Δράσης δημόσιας υγείας “Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας”» (Β’ 6001/2022), ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας το Νοέμβριο του 2022, η έναρξη του προγράμματος για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το πρόγραμμα αφορά περίπου 2.5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21 – 65 ετών και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 103.195.355 ευρώ.

 

Παρότι στην εν λόγω απόφαση ορίζονταν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και οι τεχνικές προδιαγραφές, οι οποίες εξειδικεύτηκαν έτι περαιτέρω με τροποποιητική Υπουργική Απόφαση το Δεκέμβριο του 2022 (Δ1β/Γ.Π.οικ. 72711, ΦΕΚ Β΄6651/23.12.2022)εντούτοις το πρόγραμμα τέθηκε απροσδόκητα σε αναστολή για περίπου 1.5 χρόνο. Η μη υλοποίηση αποδόθηκε σε λόγους διασφάλισης ποιότητας του προγράμματος.

 

H νέα Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε το Μάρτιο του 2024 (Αριθ. 16076, ΦΕΚ B’ 1724/15.03.2024) επέφερε αλλαγές στις τεχνικές προδιαγραφές των επιλέξιμων διαγνωστικών εργαστηρίων απαιτώντας πρόσθετα πιστοποιητικά, διαπιστεύσεις και αναγνωρίσεις πέραν εκείνων που ήδη ισχύουν. Περαιτέρω, εισάγει δεύτερο επίπεδο αποκλεισμού προβλέποντας κλειστό αριθμό εργαστηρίων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ο οποίος ανέρχεται σε 20 για όλη την Ελλάδα.

 

Σημαντικός αριθμός ιδιωτικών εργαστηρίων είχαν ήδη ξεκινήσει να επενδύουν στον απαιτούμενο διαγνωστικό εξοπλισμό με βάση τις τεχνικές απαιτήσεις που είχαν δημοσιευθεί, αλλά και με βάση την πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ προς τα διαγνωστικά εργαστήρια και ιατρεία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

 

Επειδή το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,

Επειδή οι δημοσιευμένες τεχνικές προδιαγραφές δεν επιτρέπουν την τεχνικά συμμορφούμενη συμμετοχή πλήθους διαγνωστικών εργαστηρίων με τις πιστοποιήσεις και αναγνωρίσεις που ήδη διαθέτουν

 

Ερωτάται ο Υπουργός Υγείας:

 

1. Ποιοι λόγοι επιβάλλουν την προσκόμιση από τα συμμετέχοντα εργαστήρια για τη συγκεκριμένη Δράση, πιστοποιήσεων, αναγνωρίσεων και διαπιστεύσεων πέραν των ήδη προβλεπομένων βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου; Πως τεκμηριώνεται η προσφορότητα και η αναγκαιότητα των συγκεκριμένων επιλογών;                                  

2. Εφόσον προβλέπεται δικλείδα ελέγχου των δικαιολογητικών και πιστοποιήσεων των διαγνωστικών εργαστηρίων από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, για ποιους λόγους ο αριθμός των εργαστηρίων που μπορούν να ενταχθούν στη λίστα των εγκεκριμένων εργαστηρίων ανάλυσης ορίζεται σε μόλις 20 πανελλαδικά; Με ποιο τρόπο καταστρατηγείται ο σκοπός «προστασίας της Δημόσιας Υγείας» και «πλήρους ιχνηλάτησης των αποτελεσμάτων» αν ενταχθούν στη λίστα περισσότερα εγκεκριμένα διαγνωστικά εργαστήρια;

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Παππάς Πέτρος

-

 

Κοινή δήλωση Παύλου Χρηστίδη, υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δημήτρη Μάντζου, υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την έκθεση του State Department

Η πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών περιγράφει με μελανά χρώματα παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας.

Επαναλαμβάνει όσα έχουν ήδη καταγραφεί από ανεξάρτητους οργανισμούς υπερεθνικής εμβέλειας. Ειδικά, όσα περιγράφει για τα θέματα υποκλοπών και κράτους δικαίου, αποτελούν στίγμα για την ελληνική κυβέρνηση.

Επομένως, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να πάψει να παριστάνει το θύμα διεθνών συνομωσιών και να ασχοληθεί με τη λύση των προβλημάτων, που η ίδια δημιούργησε.


-