Select Menu

ads2

ads2

Slider

Travel

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


link για pchands

Performance

Cute

My Place

Racing

Videos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΔΟΥΝ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ:

Δημοσιογραφόντας 46 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 1973 και όντας Συντάκτης της Εφημερίδος του «ΜΑΧΗΤΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ» το 1980, ΥΠΌ ΤΟΝ ΑΕΊΜΝ...

» » » » ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΙΛΚΙΣΙΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

 

Μαθητική Ημερίδα για τα 100 χρόνια της Ιεράς Μητροπόλεως Κιλκισίου 

To 2024 είναι ένας έτος ορόσημο για την Εκκλησία του Χριστού που παροικεί στο ακριτικό Κιλκίς της Μακεδονίας, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ανύψωση της Επισκοπής σε Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου.

Από το πρόγραμμα εορτασμού της εκατονταετηρίδος που έχει καταρτίσει η Ιερά Μητρόπολη, το πρωί της Τρίτης 23 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε μία ξεχωριστή εκδήλωση, με τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς να παρουσιάζουν την ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως με την υλοποίηση μαθητικής ημερίδας με θέμα: «Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον» στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.

Η δράση πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη σε συνεργασία με τη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, υπό την αιγίδα του Δήμου Κιλκίς.

Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος τόνισε μεταξύ των άλλων:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, καθώς βλέπω αυτή την αίθουσα γεμάτη από ζωή! Διερμηνεύοντας δε τα αισθήματα όλων των μεγαλυτέρων, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη χαρά που αισθανόμαστε, αποτελώντας σήμερα την μειοψηφία, καθώς αυτός ο χώρος πλημμύρισε από τη νέα γενιά του τόπου μας, από τον ανθό του Κιλκίς. Ο σκοπός δε αυτής της σύναξης των παιδιών μας, που είναι η άμεση συμμετοχή τους στην ανάλυση των 100 χρόνων ζωής και πνευματικής διακονίας της Ιεράς μας Μητροπόλεως, προκαλεί σε όλους μας ιδιαίτερη συγκίνηση αλλά και αισιοδοξία. Πρόκειται, βεβαίως, για έναν αιώνα ιστορικής πορείας, ανεξάντλητης προσφοράς, πνευματικής συνένωσης και θεάρεστης δράσης, που συμπληρώνεται φέτος. Σ’ αυτόν τον αιώνα συναντήθηκαν η πολιτιστική παράδοση με την θρησκευτική συνείδηση, η προσφυγιά με την αναγέννηση, η δυσκολία με την αλληλεγγύη, η ιστορία με το σήμερα. Λαμβάνοντας λοιπόν αφορμή από την σπουδαία αυτή για την τοπική μας κοινωνία επέτειο, έχουμε σχεδιάσει, όπως γνωρίζετε, ένα πλήρες πρόγραμμα λατρευτικών, πολιτιστικών και πνευματικών εκδηλώσεων, προκειμένου, με τη Χάρη του Τριαδικού Θεού, να μελετήσουμε το παρελθόν μας, να συνειδητοποιήσουμε το παρόν μας, αλλά και να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον μας.

Μιας και αναφέρομαι στο μέλλον μας, επιτρέψτε μου να απευθυνθώ τώρα σ’ εκείνους ακριβώς που αποτελούν το μέλλον μας…

Παιδιά μου! Η σημερινή εκδήλωση είναι δική σας! Είναι δική σας, όπως είναι και η Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, που αποτελεί το σπίτι, το καταφύγιο και την αγκαλιά, που περιμένει όλους σας, χωρίς διαχωρισμούς. Μπορεί να αποτελεί και αποτελεί, θα έλεγα εγώ, την παρέα σας! Γιατί, τι είναι παιδιά μου μία παρέα; Με απλά λόγια, δεν χρειάζονται πολλά. Είναι άνθρωποι που αγαπούν ο ένας τον άλλο και μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα, όνειρα και σκοπούς. Έτσι κι εμείς, «αγαπάμε αλλήλους», μοιραζόμαστε την πίστη στον Χριστό και προσπαθούμε, όλοι μαζί, να συμπορευτούμε και να συνεργαστούμε, ούτως ώστε να ανακαλύψουμε αυτό το μυστήριο, αυτό το μεγάλο παράξενο που λέγεται «Θεός». Να το πλησιάσουμε και να λάβουμε την αγάπη και τη Χάρη Του.

Γι’ αυτή, λοιπόν, και για την εκατόχρονη ιστορία της είστε σήμερα εδώ. Κοπιάσατε για να μελετήσετε την ιστορία αυτής της παρέας, της οποίας είστε μέλη και συνεχιστές της. Δουλέψατε, δηλαδή, για να γνωρίσετε το παρελθόν της τοπικής μας Εκκλησίας, που είναι η δική σας άυλη πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και ο σκληρός δίσκος της ψυχικής σας δύναμης. Για όλους αυτούς τους λόγους ανυπομονώ, πραγματικά, να σας ακούσω. Να δω, πώς ερμηνεύετε εσείς το παρελθόν αυτής της παρέας, πώς το αξιολογείτε και πώς πιστεύετε ότι πρέπει να συνεχίσει να προχωρά. Τι είναι αυτά που την κάνουν πνευματικά ξεχωριστή; Ποιες είναι οι μορφές εκείνες που διακρίθηκαν και συνέβαλαν στην ενίσχυση της μητέρας όλων μας, της Εκκλησίας του Χριστού; Και, τέλος, από δω και στο εξής, πώς πρέπει να συνεχίσουμε;

Νομίζω, όμως, ότι είπα ήδη αρκετά για μια μέρα που πρωταγωνιστές είστε εσείς. Αφού, λοιπόν, ευχαριστήσω τον κ. Δημήτρη Κυριακίδη, Δήμαρχο της πόλεώς μας, καθώς και την κυρία Λαμπρινή Λίνα Φρόση, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς, για την αγαστή συνεργασία μας στην οργάνωση της σημερινής ημερίδας, θέλω παιδιά μου να ευχηθώ ο Τριαδικός Θεός να είναι κοντά σας, να σας χαρίζει δύναμη, ενότητα και επιτυχία, στη σημερινή εκδήλωση αλλά και βεβαίως ευρύτερα στη ζωή σας. Στέλνω σε όλους και όλες σας την αγάπη μου. Καλώς ήρθατε!».

Στον δικό του χαιρειτισμό ο Δήμαρχος Κιλκίς σημείωσε: «Ο κύκλος της εκατονταετίας, όμως, όσο σύντομος κι αν φαντάζει, είναι πυκνός και περιεκτικός σε ιστορικά γεγονότα, μαρτυρίες και λατρευτικές πρακτικές, που καθιστούν δικαίως την Μητρόπολή μας σε λαμπρή κοιτίδα της εκκλησιαστικής δημιουργίας. Σε ένα ασφαλές λιμάνι ελπίδας και καταφυγής του ευσεβούς πληρώματος, που πάντοτε έβρισκε και να συνεχίζει να βρίσκει στην σπλαχνική αγκαλιά της Μητέρας Εκκλησίας στήριγμα και παρηγοριά στη λύπη του, ανακαλύπτοντας στο ευεργετικό της χάδι τη χαρά της πνευματικότητας» και συνέχισε σε άλλο σημείο του: «Η σημερινή ημερίδα είναι μια αληθινή γιορτή, γιατί οι μαθητές γίνονται μέτοχοι και μεταλαμπαδευτές της γνώσης για τους τοπικούς μας Αγίους, για τους εκκλησιαστικούς μας θησαυρούς, τις λατρευτικές παραδόσεις και τις πιο σημαντικές πτυχές του ποιμαντικού έργου, που μας έχει παραδώσει με σεμνότητα η Μητρόπολή μας.

Χαίρομαι που μαζί με την Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς, στυλοβάτης της μαθητικής ημερίδας είναι και ο Δήμος Κιλκίς.

Μαζί με τις συγχαρητήριες ευχές μου στον Σεβασμιώτατο και φωτισμένο Ποιμενάρχη μας κ. Βαρθολομαίο, εμπνευστή αυτής της εκδήλωσης, που προσεγγίζει με βιωματικό τρόπο την ιστορία της Μητρόπολής μας, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Διευθύντρια κα Λαμπρινή Φρόση, σε όλους τους Εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν μαζί με τα παιδιά μας και στους γονείς τους που ενθάρρυναν και στήριξαν την προσπάθειά τους.

Με την βεβαιότητα ότι το εκπαιδευτικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί θα είναι άμεσα αξιοποιήσιμο για νέες παρουσιάσεις χαιρετίζω τη μαθητική ημερίδα και εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στις εργασίες της».

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών, οι οποίοι παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, καταθέτοντας τη δική τους οπτική σε σχέση με την ιστορία των 100 χρόνων της Ιεράς Μητροπόλεως.



https://www.youtube.com/watch?v=Vxyq4JYdkdI&t=2s



https://www.youtube.com/watch?v=Vxyq4JYdkdI






















About ΤΕΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Leave a Reply