Select Menu

ads2

ads2

Slider

Travel

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


link για pchands

Performance

Cute

My Place

Racing

Videos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΔΟΥΝ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ:

Δημοσιογραφόντας 46 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 1973 και όντας Συντάκτης της Εφημερίδος του «ΜΑΧΗΤΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ» το 1980, ΥΠΌ ΤΟΝ ΑΕΊΜΝ...

» » » » » ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ. ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση



Παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην ΠΓΔΜ, έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, έπειτα από προσφυγή πολιτών. Ο αρχιεπίσκοπος Ιωάννης επιβεβαιώνει, μιλώντας στην ThessNews, την πληροφορία που δημοσιεύσαμε την προηγούμενη εβδομάδα...
Η καταδίκη αφορά την άρνηση της πολιτείας να αναγνωρίσει την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας και να επιτρέψει στα μέλη της να χτίσουν ναούς και να λειτουργούν ευκτήριους οίκους θρησκευτικής λατρείας!
Την είδηση που αποκάλυψε πρώτη η ThessΝews την προηγούμενη εβδομάδα, για καταδίκη της ΠΓΔΜ επειδή επιμένει να αρνείται τη λειτουργία της Εκκλησίας της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας, επιβεβαιώνει πλήρως ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας.
Όπως τονίζει, όντως οι δικηγόροι που ανέλαβαν την υπόθεση στο Στρασβούργο τον ενημέρωσαν ότι η απόφαση ανακοινώθηκε και μέσα στις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί. Η ΠΓΔΜ καταδικάζεται για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων πολιτών της, αφού εδώ και 15 χρόνια αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει την Αρχιεπισκοπή Αχρίδας.
Όπως αναγράφεται στην απόφαση, «αρνήθηκε να εγγράψει στα μητρώα των θρησκευτικών οργανώσεων της χώρας την Αρχιεπισκοπή Αχρίδας ως ξεχωριστή κοινότητα πιστών. Με τον τρόπο αυτό παραβιάζει συστηματικά το άρθρο 11, που προασπίζεται την ελεύθερη συνάθροιση πολιτών για θρησκευτικούς λόγους, αλλά και το άρθρο 8, που κατοχυρώνει την ελευθερία της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», τονίζεται στην απόφαση χαρακτηριστικά!
Αποτέλεσμα των καταπιεστικών αυτών μέτρων είναι οι πιστοί της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας να μην έχουν τους δικούς τους ναούς και να αναγκάζονται να εκκλησιάζονται σε μικρά μυστικά διαμερίσματα, τα οποία έχουν μετατρέψει σε παρεκκλήσια! Επίσης, να διατηρούν μυστικά μοναστήρια σε αγροικίες και γενικά να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα μέσα σε καθεστώς φόβου.
https://blogger.googleusercontent.com/img/proxy/AVvXsEg-lYYBBy8WenJJl6bqiVJVLN9XNJtGK-HNfCfO1PmZDXKz8pVcN99pG59j5T4VYbrMKSSFNsZ-SbF8GEWOJ5rL9fJx4AmbizzQyU6HcVVGkKnWW4SfxTnBpBvsI43HiJXeZtdan8ZFEEWPzHqVlpsdEbJRfxM9WWLl_KzDMzNkirLptGqeKHfyDpQ=s0-d
Πήγαμε στο διαμέρισμα-εκκλησία!
Η ThessΝews βρέθηκε πρόσφατα σε μία τέτοια κυριακάτικη λειτουργία, σε ένα μυστικό παρεκκλήσι στο κέντρο των Σκοπίων! Περίπου 70 πιστοί, ηλικιωμένοι, μεσήλικες, νέοι αλλά και μικρά παιδιά συμμετείχαν στη θεία λειτουργία με κατάνυξη και συγκίνηση, παρά τους περιορισμούς και την καταπίεση!
Ο εφημέριός τους, ο πάτερ- Ειρηναίος, παρομοιάζει τη συνάθροιση με αυτές των πρώτων- διωκόμενων χριστιανών. Οι πιστοί, όπως ο Ρίστε, ο Φιλίπ και η Βιολέτα, με τους οποίους μιλήσαμε, υπομένουν την κατάσταση με χαμόγελο! «Είμαστε εδώ, γιατί εδώ και όχι σε κάποια άλλη εκκλησία αισθανόμαστε το Άγιο Πνεύμα ανάμεσά μας. Είμαστε εδώ κι ας υποφέρουμε από κάποιες στερήσεις. Τα βάσανά μας δεν είναι τίποτε μπροστά σ’ αυτά άλλων χριστιανών, θα τα υπομένουμε μέχρι τη δικαίωση», μας λένε…
 Όταν η πίστη δίνει δύναμη…
Το μικρό, φτωχικό διαμέρισμα που φιλοξενεί το παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου βρίσκεται στον πρώτο όροφο μίας ογκώδους πολυκατοικίας, της γνωστής γιουγκοσλαβικής αρχιτεκτονικής. Στους τοίχους τους υπάρχουν εικόνες, οι περισσότερες φερμένες από την Ελλάδα. Η κουζίνα του καλύπτεται από μία κουρτίνα την ώρα της λειτουργίας. Σ’ αυτό που ήταν κάποτε σαλονάκι υπάρχει το Άγιο Βήμα και η Άγια Τράπεζα. Μπροστά της ο συγκινημένος ιερέας λειτουργεί. Από πίσω του οι πιστοί στριμωγμένοι σιγοψέλνουν και με μία απίστευτα αγνή όσο και ήρεμη όψη στο πρόσωπό τους, προσεύχονται. Όταν η λειτουργία θα τελειώσει, όλοι τους θα χαιρετηθούν με ασπασμούς και ευχές. Το κλίμα είναι πραγματικά αδελφικό! Νιώθεις ότι οι άνθρωποι αυτοί χαίρονται τη συμμετοχή τους σε ένα ιερό μυστήριο, κάτι που τους δίνει δύναμη ώστε να ξεχάσουν κάθε δυσκολία…
«Τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον δεν μας κυνηγάνε. Παλαιότερα μας μήνυαν δήθεν για πολεοδομικές παραβάσεις, για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ακόμη και για σύσταση συμμορίας. Ο αρχιεπίσκοπός μας έμεινε φυλακή τέσσερα χρόνια», λέει ο Φίλιπ, που συνελήφθη με την κατηγορία ότι δώρισε χρήματα σε εγκληματική οργάνωση!
Ο μητροπολίτης Στοβίων, Δαυίδ, τονίζει την ικανοποίησή του για την απόφαση, που «προειδοποιεί την κυβέρνηση να αποφύγει μεθόδους καταπιεστικές και ολοκληρωτικές». Ο ίδιος, όπως και όλοι στην αρχιεπισκοπή, ελπίζουν ότι η απόφαση αυτή θα φέρει την πολυπόθητη αναγνώριση.
Το ιστορικό πλαίσιο
Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδας είναι η αναγνωρισμένη εκκλησιαστική αρχή της περιοχής, ήδη από την εποχή του Βυζαντίου, όπως τονίζει ο διδάκτωρ νομικής του ΑΠΘ Αν. Βαβούσκος. Ωστόσο το 1967 ο Τίτο, προκειμένου να τονίσει τον «Μακεδονισμό» του πληθυσμού, ίδρυσε την λεγόμενη «Αυτοκέφαλη Μακεδονική Εκκλησία», η οποία όμως ουδέποτε αναγνωρίστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο Σερβίας. Οι παράγοντες αυτής της αντικανονικής Εκκλησίας ουσιαστικά εμποδίζουν την αναγνώριση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας.
Πληροφορίες από τα Σκόπια αναφέρουν ότι οι παράγοντες της σχισματικής Εκκλησίας επιδιώκουν την αναγνώρισή τους μέσω της μετονομασίας της «Μακεδονικής Εκκλησίας» σε «Αρχιεπισκοπή Αχρίδας», που θα έρθει αφού φυσικά αναγνωρίσουν ότι υπάγονται στο Βελιγράδι. Αυτό και θα πρέπει να επιληφθεί για τα προβλήματα που θα προκύψουν. Οι κατά τα λοιπά αλύγιστοι και σκληροί Σκοπιανοί αναμένεται να υποχωρήσουν και να εγκαταλείψουν το όνομα «Μακεδονική» για την Εκκλησία τους, καθώς αντιλαμβάνονται πως δεν τους ανήκει και πως η κανονικότητα στην Εκκλησιαστική παράδοση δεν υποχωρεί ούτε στις πιο ισχυρές πιέσεις…
Κατά τον κ. Βαβούσκο, «η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει τέτοιες διαδικαστικές ασφαλιστικές δικλείδες, που ακόμη και αν η «Εκκλησία» αυτή επιστρέψει στην κανονικότητα, ο όρος «Μακεδονία» δεν θα συμπεριληφθεί στον τίτλο της, καθόσον ο καθορισμός του ονόματός της και των γεωγραφικών ορίων της δεν αποτελούν αντικείμενο αυτοπροσδιορισμού, αλλά εδράζονται στην αρχή του ετεροπροσδιορισμού, πράγμα το οποίο σημαίνει πως για τα δύο αυτά ζητήματα στην Ορθόδοξη Εκκλησία άλλοι αποφασίζουν, όχι οι ενδιαφερόμενοι».


Από το φύλλο της THESSNEWS #95 (03/03/2018-04/03/2018)

About ΤΕΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Leave a Reply