Select Menu

ads2

ads2

Τυχαία Ανάρτηση

" });

Travel

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


link για pchands

Performance

Cute

My Place

Racing

Videos

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΈΦΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ SECURITY ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΑ ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΕΜΠΗ

  Κατασχέθηκαν οι servers 10.02.2025 Έφοδο στην  εταιρεία security  που έδωσε τα νέα  βίντεο  με την εμπορική αμαξοστοιχία στα  Τέμπη , ...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τελευταίες Αναρτήσεις

    » » » ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΟΙ «ΠΟΥΛΑΝΕ» ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
    «
    Next
    Νεότερη ανάρτηση
    »
    Previous
    Παλαιότερη Ανάρτηση

     

    Ανέκδοτο πλέον η αμυντική υπεροπλία, μετά τα δώρα των Γάλλων και των Γερμανών στον Ερντογάν. Στο τουρκικό εξοπλιστικό άρμα η Ισπανία, η Ιταλία και η Ουγγαρία

    Από τον Νικ. Σταυρουλάκι*

    Στα τέλη Ιανουαρίου (29/1/2025), ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας κάλεσε στο γραφείο του την πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα Λορέν Αουέρ, ζητώντας «επίσημη ενημέρωση» για τις πληροφορίες που θέλουν το Παρίσι να έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για πώληση πυραύλων Μeteor στην Τουρκία. Η κίνηση δημιούργησε αίσθηση, καθώς οι Meteor συμπεριλαμβάνονται στα οπλικά συστήματα που δύνανται να φέρουν τα γαλλικά μαχητικά Rafale που προμηθεύτηκε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με τυμπανοκρουσίες και πρόχειρους αλαλαγμούς υπεροχής.

    Ήταν μάλλον η σταγόνα που ξεχείλισε στο ποτήρι των ψευδαισθήσεων της Αθήνας ότι η σύναψη «στρατηγικών συμφωνιών» με τρίτες χώρες λειτουργεί ταυτόχρονα και ως «λόγος τιμής» μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών. Τίποτα πιο ανακριβές. Η υποτιθέμενη «στρατηγική συνεργασία» που επιτεύχθηκε με τη Γαλλία μετατρέπεται σε επικοινωνιακή φούσκα, όταν η άλλη πλευρά, με την ίδια άνεση που συνάπτει στρατηγικές συμφωνίες με μία χώρα, παρέχει όπλα καταστροφής και στους εχθρούς της, τα οποία με βεβαιότητα θα χρησιμοποιήσει εναντίον της.

    Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας υπογράφτηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 μεταξύ των δύο χωρών και ψηφίστηκε ως νόμος στη Βουλή των Ελλήνων. Η συμφωνία υπογράφτηκε από τον πρόεδρο Εμ. Μακρόν, τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί και τον Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια. Μαζί με την αντίστοιχη αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), θεωρούνται οι σημαντικότερες διακρατικές στρατιωτικές συμφωνίες της χώρας μας τα μεταπολεμικά χρόνια. Και οι δύο συμπεριλαμβάνουν «ρήτρα αμυντικής συνδρομής» σε περίπτωση απειλής. Το άρθρο 2 της ελληνογαλλικής συμφωνίας προβλέπει την αμοιβαία συνδρομή ακόμα και με χρήση ένοπλης βίας του ενός μέρους υπέρ του άλλου «όταν και τα δύο συμβαλλόμενα μέλη διαπιστώσουν από κοινού (!) ότι εκάτερο μέρος απειλείται ή δέχεται επίθεση στην επικράτειά του από τρίτο κράτος».

    Η Γαλλία γνωρίζει, μάλλον, ότι η Ελλάδα τελεί υπό την απειλή πολέμου από την Τουρκία (casus belli), αλλά λέει «ναι» στην πώληση στρατηγικού όπλου στον εχθρό του στρατηγικού της εταίρου! Οι πύραυλοι Meteor είναι μέρος των οπλικών συστημάτων που φέρουν τα Rafale. Ωστόσο, πριν ακόμα οριστικοποιηθεί το αν τελικά θα συμπεριληφθούν στα οπλικά συστήματα που θα αποδεσμεύσει η Γαλλία για τα Rafale της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, δίνει το «OK» για την πώληση των πυραύλων αυτών στην Τουρκία.

    Οι Meteor είναι προϊόν κοινοπραξίας εταιριών από χώρες της Ε.Ε. και της Βρετανίας, και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων για την αποδέσμευσή τους. Με την υπογραφή της σύμβασης 013Γ/20 για την απόκτηση των γαλλικών αεροσκαφών Rafale στις 25/1/2021, η Ελληνική ΠΑ εισήλθε στην λέσχη των πολεμικών αεροποριών που δύνανται να φέρουν τον υπερσύγχρονο αυτόν πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλης εμβέλειας πέραν του οπτικού ορίζοντα κατηγορίας BVRAAM Meteor. Ο συγκεκριμένος πύραυλος χαρακτηρίζεται «game changer» στα φτερά της Ελληνικής ΠΑ, με επιδόσεις πολύ ανώτερες από οποιοδήποτε όπλο της κατηγορίας αυτής στην περιοχή.

    Και εδώ αρχίζει η ελληνική προχειρότητα, που αντικαθιστά την λογική. Η απόκτηση των Meteor για τα Rafale δεν αποτυπώθηκε σε κάποια σύμβαση, αλλά είναι -λέει- προφορική διαβεβαίωση του Μακρόν προς τον Μητσοτάκη. Όμως, το γενικότερο πρόβλημα της χώρας και των εξοπλισμών της δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο οπλικό σύστημα.

    Καμία αξιοπιστία δεν προκύπτει τελικά ούτε από τις εταιρικές ούτε από τις στρατηγικές σχέσεις της χώρας μας. Μετά τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214, που προμηθεύτηκε η Ελλάδα, τα οποία εξασφάλισαν την ελληνική υποβρύχια υπεροχή στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, λίγα χρόνια μετά το Βερολίνο προμηθεύει τα ίδια υποβρύχια και στην Τουρκία. Την ίδια ώρα, το Λονδίνο διαπραγματεύεται με την Άγκυρα την πώληση των μαχητικών Eurofighter, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φέρουν τους πυραύλους Meteor. Τώρα που η Άγκυρα συζητά την απόκτηση αεροσκαφών Εurofighter με τους πυραύλους Meteor, που θα εδραίωναν την ελληνική υπεροχή στον αέρα του Αιγαίου πάνω στα Rafale, και αυτό το πλεονέκτημα χάνεται, αν τελικά η Άγκυρα τους αποκτήσει.

    Στο ίδιο μοτίβο, η Ισπανία κατασκευάζει πλοία για τον τουρκικό στόλο, μεταξύ των οποίων και το διαφημιζόμενο ως τουρκικό «αεροπλανοφόρο» Anadolu, που στην πραγματικότητα είναι σκάφος αποβατικών επιχειρήσεων πολλαπλών δυνατοτήτων. Παράλληλα, η Τουρκία υπογράφει πλήθος αμυντικών συμβάσεων με τη Ρώμη.

    Την Τετάρτη 5/2/2025, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ μετέβη στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον πρόεδρο Τ. Ερντογάν. Εκτός από τα γνωστά περιφερειακά θέματα (Ουκρανία, Μ. Ανατολή), οι δύο πρόεδροι συζήτησαν και τις μεταξύ των δύο χωρών αμυντικές συμφωνίες, όπως είχε προϊδεάσει ο διευθυντής Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν στις αρχές της εβδομάδας. Συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας σε όλες τους τις διαστάσεις, ιδίως η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

    Μία ημέρα νωρίτερα (4/2/2025), στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε η 1η Υπουργική Σύνοδος της Ομάδας Εργασίας Άμυνας – Καινοτομίας Τουρκίας – Ουγγαρίας. Η μεταξύ τους συνεργασία ξεκίνησε, και το 2025 θα εορταστεί ως Κοινό Έτος Καινοτομίας Τουρκίας – Ουγγαρίας.

    Κανείς δεν υπολογίζει πλέον την κυβέρνηση Μητσοτάκη… 

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρρέει μετά και τις δηλώσεις Τραμπ ότι η Ε.Ε. έχει διαπράξει «θηριωδίες» σε διάφορα μείζονα θέματα, ενώ και η εσωτερική συνοχή και η αλληλεγγύη έχουν γίνει «κουρελόχαρτο».

    Πέρα όμως από αυτό, η Ελλάδα εγκαταλείπεται από εταίρους και συμμάχους που -εννοείται- στρέφονται προς τον ισχυρό, και όχι σε εκείνον που δεν τολμά να βγει έξω από τα 6 μίλια των χωρικών υδάτων που του επιτρέπει να έχει η Τουρκία. Αλλά μια χώρα που… στο απόγειο της ισχύος της δεν μπορεί να βγει έξω από τα 6 ναυτικά μίλια και να ποντίσει ένα ηλεκτρικό καλώδιο είναι χώρα περιορισμένης ευθύνης – εταιρία υπό πτώχευση, πνευματική πρωτίστως, και όλα τα άλλα έπονται. Οι Αμερικανοί λένε: «Η οικονομική δυσπραγία δεν είναι φτώχεια… Η φτώχεια είναι ασθένεια του πνεύματος»!

    Δεν υπολογίζει κανείς πλέον την ελληνική κυβέρνηση και «όλα τα λεφτά» πέφτουν στην Τουρκία.

    Το ρεζιλίκι όμως συνεχίζεται, με την Αθήνα να επιμένει ότι βρίσκεται στη… σωστή πλευρά της Ιστορίας…

    Δημοσιεύεται στην «κυριακάτικη δημοκρατία»


    About ΤΕΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

    This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    «
    Next
    Νεότερη ανάρτηση
    »
    Previous
    Παλαιότερη Ανάρτηση

    Δεν υπάρχουν σχόλια

    Leave a Reply