Select Menu

ads2

ads2

Slider

Travel

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


link για pchands

Performance

Cute

My Place

Racing

Videos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΔΟΥΝ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ:

Δημοσιογραφόντας 46 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 1973 και όντας Συντάκτης της Εφημερίδος του «ΜΑΧΗΤΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ» το 1980, ΥΠΌ ΤΟΝ ΑΕΊΜΝ...

» » » ΕΙΣΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ;
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

 


Του Γιώργου Κράλογλου

Πλειστηριασμοί 3 φορές επάνω. Το λιανεμπόριο για κλάματα. Επενδύσεις ούτε για  δείγμα. Καθαρός κατώτατος 706 ευρώ. Τι πάει καλά; Θα μας τρελάνετε; 

Θέλετε και λεπτομέρειες; 

Μη διαβάζετε εμάς. Διαβάστε την ΕΛΣΤΑΤ και αυτά που γράφει για το λιανεμπόριο: "…ο φετινός Φεβρουάριος εμφανίζει μειωμένη την κατανάλωση καθότι ο γενικός δείκτης όγκου παρουσίασε μείωση 9,8% σε σύγκριση τον Φεβρουάριο του 2023. Ο δε γενικός δείκτης κύκλου εργασιών τον Φεβρουάριο του 2024 ήταν μειωμένος κατά 3,8% συγκρινόμενος με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2023.Η πτώση στις πωλήσεις αποδίδεται πρωτίστως στη μείωση του διαθέσιμου καταναλωτικού εισοδήματος λόγω πληθωρισμού και ακρίβειας που σε μεγάλο βαθμό έχει οδηγήσει σε προτεραιοποίηση των αγορών που σημαίνει ότι ο καταναλωτής  προβαίνει σε επιλεκτικές και συγκεκριμένες αγορές".

Να τι λέει και η ίδια η αγορά στο Capital.gr (όταν ψάξαμε και εμείς να δούμε τι μας συμβαίνει και ακούμε τόση γκρίνια στην αγορά αφού τα οικονομικά μας επιτελεία μας βεβαιώνουν ότι όλα πάνε καλά)  "...τα δεδομένα στο λιανεμπόριο είναι αρκετά ανησυχητικά και επί της ουσίας  η εικόνα του φετινού Φεβρουαρίου και η μείωση τόσο του τζίρου όσο και του όγκου, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι οι φετινές εκπτώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.... Και όσοι λένε ότι σε αυτό φταίνε  οι άλλες εκπτώσεις, αυτές του τέλους του χρόνου του 2023, μάλλον δεν ξέρουν τι λένε..." 

Ας πάρουμε το ίδιο το λιανεμπόριο που ετοιμάζεται (αμέσως μετά το Πάσχα) να δώσει γραπτές εικόνες σε όλη την πολιτική σκηνή (κυβέρνηση και αντιπολίτευση)  "...στην εκπτωτική περίοδο του 2024, φαινόταν ότι 7 στις 10 επιχειρήσεις είχαν μείωση του κύκλου εργασιών τους ή  παρέμεινε αμετάβλητος σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2023".

Να θυμηθούμε τι μας είπε και η Κομισιόν (μέσα στα πολλά για την αφεντιά μας) στην έκθεσή  που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα;

"... η Ελλάδα πάσχει από χαμηλή παραγωγικότητα και διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, κυρίως λόγω της μεγάλης υποχώρησης των επενδύσεων κατά τα χρόνια της πολυετούς οικονομικής κρίσης. Οι  επενδύσεις των επιχειρήσεων από το 34% του ΑΕΠ το 2008 έπεσαν  στο 13,4% του ΑΕΠ το 2019 και στο 15% του ΑΕΠ το 2022, παραμένοντας  περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον κοινοτικό μέσο όρο. Ένας πολύ βασικός ανασταλτικός παράγοντας νέων επενδύσεων παραμένει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης δανείστηκαν υπερβολικά για να επιβιώσουν, έχοντας σήμερα ένα από τους υψηλότερους δείκτες δανεισμού ως ποσοστό των κερδών τους. 
 
Βασικά της προβλήματα είναι οι χαμηλές παραγωγικές επενδύσεις στην οικονομία, που οφείλονται κατ’ αρχάς στη διάρθρωση της ελληνικής αγορά, η οποία χαρακτηρίζεται από την επικράτηση του τομέα των υπηρεσιών χαμηλής τεχνολογίας, η οποία είναι συνήθως εντάσεως εργασίας, γεγονός που συνεπάγεται χαμηλότερες επενδυτικές ανάγκες".

Και να η τελική εικόνα της πραγματικότητας, μέσα από την ίδια έκθεση όπως αποτυπώνεται σε τρεις σειρές: "...ο εταιρικός τομέας κυριαρχείται από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες φτάνουν το 85% του συνόλου. Οι επιχειρήσεις αυτές, τείνουν να αποστρέφονται τον κίνδυνο και κατά συνέπεια είναι πιο απρόθυμες να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους".

Είναι τίποτε άλλο που δεν το προσέξαμε εμείς αλλά "επιμένει” να μας δείχνει πως πάμε καλά;

george.kraloglou@capital.gr

About ΤΕΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Leave a Reply