Select Menu

ads2

ads2

Slider

Travel

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


link για pchands

Performance

Cute

My Place

Racing

Videos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΔΟΥΝ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ:

Δημοσιογραφόντας 46 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 1973 και όντας Συντάκτης της Εφημερίδος του «ΜΑΧΗΤΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ» το 1980, ΥΠΌ ΤΟΝ ΑΕΊΜΝ...

» » » ΥΓΡΟ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ (υγεια)
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση




Γράφει η Κική Θεοδωρίδου
Το οίδημα του γόνατος  μερικές φορές αναφέρεται ως "υγρό στο γόνατο". Ο ιατρικός όρος για αυτήν την κατάσταση είναι ύδραρθρο (ύγραρθρο επίσης )  γόνατος . Υγρό στο γόνατο μπορεί να προκύψει από έναν τραυματισμό, χρόνια υπέρχρηση  ή ασθένεια.
Το οίδημα  στην άρθρωση του γόνατος μπορεί να περιορίσει την ευελιξία και τη λειτουργία της. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να είναι δύσκολο να λυγίσει πλήρως ή να εκτείνει πλήρως ένα πρησμένο γόνατο, και η άρθρωση μπορεί να λυγίσει φυσιολογικά 15-25 μοίρες με το πόδι  σε κατάσταση ηρεμίας.
Ανάλογα με την υποκείμενη κατάσταση, το διογκωμένο γόνατο μπορεί να μην εμφανίζει  άλλα συμπτώματα ή μπορεί να είναι επώδυνο, κόκκινο, και / ή δύσκολο να φέρει βάρος.
Είτε το υγρό στο γόνατο είναι ελαφρώς ενοχλητικό ή εξουθενωτικά οδυνηρό, ο ασθενής θα θελήσει να προσδιορίσει την πιθανή αιτία και τη θεραπεία των συμπτωμάτων για να βοηθήσει στην άμβλυνση των προβλημάτων στο μέλλον. Χρόνιο ή μακροχρόνιο οίδημα μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη της άρθρωσης , στην αποδόμηση του χόνδρου, και το ‘’μαλάκωμα’’ των οστών, ως εκ τούτου, η θεραπεία συνήθως συνιστάται.
Σε αυτό το άρθρο περιλαμβάνονται  μια λίστα παθήσεων  που συχνά προκαλούν οίδημα  ή υγρό στο γόνατο. Οι πιο κοινές αιτίες του ήπιου έως μέτριου οιδήματος  στο γόνατο είναι οι τραυματισμοί και συνθήκες χρόνιας υπέρχρησης, όπως η οστεοαρθρίτιδα και η θυλακίτιδα.
    Τραυματισμός στο γόνατο
    Ένα τραύμα στα οστά του γόνατος , τους συνδέσμους, τους τένοντες, τους θύλακες, τους  μηνίσκους  ή στον αρθρικό χόνδρο μπορεί να προκαλέσει πόνο και οίδημα. Σοβαρός τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει  αίμα να κατακλύσει την άρθρωση του γόνατος, οδηγώντας σε σημαντική διόγκωση, θερμότητα, δυσκαμψία, και μώλωπες. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ’’αίμαρθρο’’ και απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα. Ο ασθενής θα πρέπει  να ζητά ιατρική συμβουλή αν ο πόνος στο γόνατο είναι σοβαρός, αν το προσβεβλημένο πόδι δεν μπορεί να φέρει  βάρος, ή αν  υπάρχει υποψία κατάγματος.
    Οστεοαρθρίτιδα του γόνατος
  Ο εκφυλισμός  του χόνδρου της άρθρωσης του γόνατος μπορεί να οδηγήσει σε υπερπαραγωγή  αρθρικού υγρού, προκαλώντας  οίδημα του γόνατος. Ένα πρησμένο γόνατο λόγω οστεοαρθρίτιδας  συνήθως συνοδεύεται από πόνο. Η υπέρχρηση και ο εκφυλισμός της άρθρωσης του γόνατος μπορεί να προκαλέσει υγρό στο γόνατο.
    Σηπτική και άσηπτη  θυλακίτιδα
    Σε όλο το σώμα βρίσκονται μικροί, λεπτοί, σάκοι γεμάτοι υγρό που ονομάζονται θύλακοι, που συνήθως προστατεύουν τις αρθρώσεις. Ένας φλεγμένων θύλακος του γόνατος μπορεί να έχει περίσσεια υγρού, προκαλώντας πρήξιμο  ή υγρό στο γόνατο. Το πρησμένο γόνατο μπορεί να είναι επώδυνο ή όχι. Οι πιο κοινοί τύποι θυλακίτιδας του  γόνατος είναι η προεπιγονατιδική θυλακίτιδα ( γόνατο της νοικοκυράς )  και  θυλακίτιδα του  χήνειου πόδα.
    Ένας θύλακος  που έχει μολυνθεί με ένα μικροοργανισμό μπορεί να  φλεγμαίνει και να γεμίζει  με πύον. Το πρησμένο γόνατο μπορεί να φαίνεται κόκκινο και θερμό. Οι ασθενείς θα πρέπει να αναζητήσουν  αμέσως ιατρική βοήθεια εάν υποπτεύονται  συμπτώματα  που προκαλούνται από τη σηπτική θυλακίτιδα.
    Ουρική Αρθρίτιδα
  Μια επώδυνη συσσώρευση των μικροσκοπικών κρυστάλλων ουρικού οξέος στην άρθρωση καθορίζει ένα επεισόδιο ουρικής αρθρίτιδας. Το οίδημα στο γόνατο μπορεί να συμβεί γρήγορα και να συνοδεύεται από βασανιστικό πόνο, ερυθρότητα και  θερμότητα. Περίπου οι μισές από τις περιπτώσεις ουρικής αρθρίτιδας επηρεάζουν το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού ( ποδάγρα ), ενώ άλλες περιπτώσεις επηρεάζουν συνήθως το γόνατο, τον καρπό ή τα δάκτυλα.
    Ψευδό-ουρική αρθρίτιδα
 Λιγότερο συχνή αλλά είναι παρόμοια με την ουρική αρθρίτιδα, η  ψευδοουρική  αρθρίτιδα προκαλείται από συσσώρευση  κρυστάλλων πυροφωσφορικού ασβεστίου σε μια άρθρωση και  συνήθως προκαλεί αιφνίδιο, έντονο πόνο και πρήξιμο. Η άρθρωση η οποία προσβάλλεται   πιο συχνά είναι αυτή του γόνατος.
    Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
  Ένα αυτοάνοσο νόσημα που επηρεάζει την ευαίσθητη επένδυση των αρθρώσεων, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει διόγκωση του γόνατος, δυσκαμψία, πόνο, ευαισθησία, και ερυθρότητα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά και στις δύο πλευρές του σώματος, έτσι ώστε αν το δεξί γόνατο επηρεάζεται είναι πιθανό το αριστερό γόνατο να επηρεάζεται επίσης .Αν και τα γόνατα μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα, τα χέρια, ο καρπός και τα πόδια επηρεάζονται πιο συχνά από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Κύστη Baker
  Οίδημα στο πίσω μέρος του γόνατος μπορεί να αναδείξει μια  κύστη  Baker.  Η κύστη μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή μπορεί να συνοδεύεται από πόνο και δυσκαμψία. Οι ασθενείς θα πρέπει αντιμετωπίζουν το πρησμένο γόνατο στο σπίτι  χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο R.I.C.E. (ανάπαυση, πάγο, συμπίεση και ανύψωση) και επίσης να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, ο οποίος μπορεί να εξαλείψει άλλες πιθανές διαγνώσεις. 
 Νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα
Πόνος και  πρήξιμο των αρθρώσεων μπορεί να προκαλέσει σε ένα παιδί χωλότητα ή να φαίνεται αδέξιο και μπορεί να αποτελούν σημεία νεανικής ρευματοειδούς  αρθρίτιδας. Τα παιδιά με νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα επίσης ενίοτε εμφανίζουν πυρετό ή εξάνθημα. Αν τα συμπτώματα στο παιδί  διαρκέσουν  μια εβδομάδα ή περισσότερο, πρέπει να αναζητηθεί ιατρική φροντίδα.
    Νόσος Osgood -Schlatter 
  Συνηθέστερη στην ενεργό εφηβική ηλικία, η νόσος Osgood-Schlatter είναι μια φλεγμονή του επιγονατιδικού τένοντα στο γόνατο. Μετά τη διάγνωση, η πάθηση  αυτή μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί στο σπίτι και θα εξαφανιστεί καθώς το παιδί μεγαλώνει.
    Σηπτική αρθρίτιδα
 Βακτήρια ή άλλοι μικροοργανισμοί μπορεί να διαπεράσουν τη λεπτή επένδυση που περιβάλλει την άρθρωση του γόνατος, μολύνοντας την άρθρωση και ενδεχομένως δυνητικά   να γεμίζει με πύον. Ξαφνικό πρήξιμο στο γόνατο, έντονος πόνος  και  πυρετός είναι σημάδια της σηπτικής αρθρίτιδας. Οι ασθενείς θα πρέπει να αναζητήσουν  αμέσως ιατρική βοήθεια εάν υποψιαστούν συμπτώματα σηπτικής αρθρίτιδας.
    Αντιδραστική αρθρίτιδα (συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου Reiter)
 Ορισμένοι τύποι  βακτηριακών λοιμώξεων (π.χ. χλαμύδια και γαστρεντερικές λοιμώξεις) μπορούν να προκαλέσουν μια φλεγμονώδη ανοσοαπόκριση στο σώμα που έχει ως αποτέλεσμα πόνο και οίδημα στις αρθρώσεις. Μερικές φορές τα συμπτώματα της αντιδραστικής αρθρίτιδας επιλύονται  μόνα τους ή με ήπια αντιφλεγμονώδη φάρμακα ωστόσο σοβαρές ή χρόνιες περιπτώσεις απαιτούν ιατρική φροντίδα.
    Όγκος
 Αν και  σχετικά σπάνια, ένας καλοήθης ή κακοήθης όγκος μπορεί να προκαλέσει υγρό στο  γόνατο. Ένας όγκος μπορεί να συνοδεύεται από πόνο που είναι περισσότερο αισθητός τη νύχτα, και να συνοδεύεται από  νυχτερινές εφιδρώσεις, πυρετό και απώλεια βάρους.
Αν η αιτία που προκαλεί οίδημα στο γόνατο δεν είναι ξεκάθαρη, ο ιατρός μπορεί να αντλήσει υγρό από το γόνατο, μια διαδικασία που ονομάζεται παρακέντηση ή να ζητήσει μια σειρά απεικονιστικών εξετάσεων όπως ακτινογραφίες ή μαγνητική τομογραφία ( M.R.I.) Ο ασθενής πρέπει άμεσα να επικοινωνεί με τον θεράποντα ιατρό του αν έχει υποψία για σηπτική θυλακίτιδα ή αρθρίτιδα καθώς αν η λοίμωξη αφεθεί ελεύθερη μπορεί να μεταναστεύσει σε άλλα μέρη του σώματος και να αποτελέσει αρχή μιας πολύ σοβαρότερης κατάστασης.
Θεοδωριδου Κυριακή 
Β. Φυσιοθεραπεύτρια

About ΤΕΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Leave a Reply