Select Menu

ads2

ads2

Τυχαία Ανάρτηση

" });

Travel

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


link για pchands

Performance

Cute

My Place

Racing

Videos

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ

  Του Απόστολου Διαμαντή Ρωτάνε, δήθεν αφελώς, οι δημοσιογράφοι της κυβέρνησης: Μα γιατί έχουν χάσει τον μπούσουλα εκεί στο Μαξίμου και μι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τελευταίες Αναρτήσεις

    » » Ο ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΩΝ ΗΡΩΗΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 1821
    «
    Next
    Νεότερη ανάρτηση
    »
    Previous
    Παλαιότερη Ανάρτηση



    Γράφει ο Γιώργος Χαραλαμπίδης.
    Καρλ Κρατσάιζεν. Λέει κάτι το όνομα αυτό; Γερμανός φιλέλληνας χάρη στον οποίον γνωρίζουμε τις μορφές των μεγάλων ηρώων του 1821. Τους ζωγράφισε στα στρατόπεδα, όπου τους συναντούσε ή, όπου αλλού, π.χ. στις εθνοσυνελεύσεις.
    Αυτοδίδακτος ζωγράφος ο Κρατσάιζεν έφτασε εθελοντής στην Ελλάδα το 1826. Ένας από τους τόσους που ήρθαν να πολεμήσουν γιατί δεν γούσταραν μια Ελλάδα κατακτημένη από τον βάρβαρο Ασιάτη, τον Οθωμανό. Με το σώμα των Βαυαρών φιλελλήνων σαν υπολοχαγός πήρε μέρος σε πολλές και κομβικές μάχες στην Αίγινα, στον Πόρο, στο Ναύπλιο, στη Σαλαμίνα και στην πολιορκία της Αθήνας.
    Υπάρχουν 91 συνολικά έργα του Γερμανού φιλέλληνα, τα 21 είναι υδατογραφίες, τα άλλα 70 είναι με μολύβι σχέδια προσώπων, μνημείων και πολεμικές συνθέσεις. Τα πορτρέτα που φιλοτέχνησε ο Καρλ Κρατσάιζεν κυκλοφόρησαν σε λιθογραφίες και είναι των Θόδωρου Κολοκοτρώνη, Γιακουμάκη Τομπάζη, Νικηταρά, Γεωργίου Κουντουριώτη, Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, Ιωάννη Μακρυγιάννη, Κωνσταντίνου Νικόδημου, Γεωργίου Καραισκάκη, Ιωάννη Μακρή, Ανδρέα Ζαίμη,Κωνσταντίνου Κανάρη, Γεωργίου Σισίνη ,Κίτσου Τζαβέλα, Ιωάννη Μιλαίτη και Ανδρέα Μιαούλη.
    Σημειώνω ότι η μορφή του Κολοκοτρώνη στο χαρτονόμισμα των 5.000 δραχμών του 1984 βασίστηκε στο σχέδιο του Κρατσάιζεν, που πέθανε το 1878. Η Ελλάδα τον τίμησε με το παράσημο του Αγώνος της Παλιγγενεσίας και του Ταξιάρχη του Σωτήρος.

    About ΤΕΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

    This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    «
    Next
    Νεότερη ανάρτηση
    »
    Previous
    Παλαιότερη Ανάρτηση

    Δεν υπάρχουν σχόλια

    Leave a Reply