Select Menu

ads2

ads2

Τυχαία Ανάρτηση

" });

Travel

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


link για pchands

Performance

Cute

My Place

Racing

Videos

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΚΙΛΚΙΣ: ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΣΤΡΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ 9΄ 28΄΄

  « Γυναικόκαστρο. Ένα κάστρο ισχυρό που ακόμη και γυναίκες μπορούσαν να υπερασπιστούν από τις εχθρικές επιθέσεις   και για τον λόγο αυτό κα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τελευταίες Αναρτήσεις

    » » Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: «H NΔ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΝ “ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗ” ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»
    «
    Next
    Νεότερη ανάρτηση
    »
    Previous
    Παλαιότερη Ανάρτηση

     


    Ε. Λιακούλη: «H NΔ κατάντησε την αυτοδιοίκηση τον “μουντζούρη” του κράτους»

    «Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2025, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της αδιαφορίας της Κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση, αφού περιέχει έλλειμμα για την αυτοδιοίκηση ύψους 267 εκ. ευρώ, δηλαδή 17 εκ. ευρώ περισσότερα από την προηγούμενη χρονιά», τόνισε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΉΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, στην έναρξη της ομιλίας της στην Ολομέλεια της Βουλής, ως εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για αυτοδιοικητικά θέματα, συμπληρώνοντας ότι «τα ληξιπρόθεσμα της αυτοδιοίκησης από 93 εκ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2022 ανέρχονται πλέον σε 298 εκ. ευρώ και εν μέσω αυτών η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με αυτό το νομοσχέδιο δίνει πόρους και ενισχύει την αυτοδιοίκηση. “Σταγόνα στον ωκεανό” είναι οι ρυθμίσεις αυτές».

    Η Ευαγγελία Λιακούλη άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την εγκατάλειψη της αυτοδιοίκησης χωρίς πόρους και προσωπικό, ενώ το κράτος την επιφορτίζει συνεχώς με νέες ευθύνες . Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «πέντε χρόνια έχετε απομονώσει την αυτοδιοίκηση κ. Υπουργέ. Οι αρμοδιότητες συνεχώς αυξάνονται, αλλά οι υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης αδειάζουν μετά τις συνταξιοδοτήσεις των υπαλλήλων που δεν αναπληρώνονται με νέο προσωπικό. Οι Δήμοι συνάπτουν συμβάσεις για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, τις οποίες μετά δεν μπορούν να τις πληρώσουν – ένας φαύλος κύκλος. Τη χρονιά που πέρασε ζήσαμε πολλά. Όπως τη μεταφορά της αρμοδιότητας για τον καθαρισμό των παράπλευρων οδών και πρανών στους δήμους, χωρίς να έχουν προσωπικό και μηχανήματα, το φιάσκο του κανονισμού πυροπροστασίας όπου το κράτος φόρτωσε την ευθύνη στην αυτοδιοίκηση χωρίς καθοδήγηση και προσωπικό, την αγωνία που βίωσαν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα 55-67 της ΔΥΠΑ όπου το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται, αλλά οι Δήμοι δεν είχαν πόρους για να κάνουν προσλήψεις.

    Ταυτόχρονα, οι Δήμοι έχουν μείνει μόνοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και κατάρρευσης, όπως οι πλημμύρες και η λειψυδρία, ενώ το αλαλούμ με τις αρμοδιότητες συνεχίζεται. Ο “μουντζούρης” του κράτους έχει καταντήσει η αυτοδιοίκηση και μόνιμα πια είναι αυτή που «θα τραβήξει το κακό χαρτί»! Το ζήσαμε στη Θεσσαλία, όπου “μάλωναν” οι Υπουργοί και ο ομογάλακτός σας Περιφερειάρχης για το ποιος είχε την ευθύνη για τα αντιπλημμυρικά και εντέλει τον υπεύθυνο θα δείξει η Δικαιοσύνη, αλλά και στο οικολογικό έγκλημα με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό με την αντιπαράθεση αυτοδιοικητικών και κεντρικού κράτους.

    Η Ευαγγελία Λιακούλη υπογράμμισε ότι τα αριθμητικά δεδομένα για την αυτοδιοίκηση αποκαλύπτουν τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, σημειώνοντας ότι «εμείς, το ΠΑΣΟΚ έχουμε μάθει να μιλάμε με αριθμούς και συμβουλευόμαστε τους διεθνείς φορείς τους θεσμούς. Σύμφωνα λοιπόν με τα διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, έχουμε το 2023 στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση μόνο το 4,2% των δαπανών του ΑΕΠ ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 11,1% -τεράστια η απόκλιση. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε να έχουμε αυτοδιοίκηση δυνατή. Το 40% των Δήμων είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και έργα συγχρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 130 εκ. ευρώ έχουν παγώσει εδώ και μήνες, διότι δεν υπάρχουν κονδύλια. Οι δήμοι χάνουν ετησίως 6 δισ. ευρώ, ενώ δεν είμαστε σε εποχή μνημονίων".

    Αναλύοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέδειξε εμφατικά και καυτηρίασε την επιλογή της κυβέρνησης να αλλάξει με τρόπο φωτογραφικό τα προσόντα ορισμού του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, προς τοποθέτηση ημετέρων. «Με τη φωτογραφική διάταξη που φέρνετε σήμερα για το διορισμό του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας συνεχίζετε τη θεσμική σας εκτροπή, όπως πράξατε με την ΕΥΠ και τον κ. Κοντολέοντα, όπου προσαρμόσατε τη θέση στον άνθρωπο, καταργώντας τις προϋποθέσεις για πτυχία και υποβαθμίζοντας τα απαιτούμενα προσόντα. Έρχεστε σήμερα να κάνετε το ίδιο και με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στην κορυφαία αρχή του υπηρετεί τη διαφάνεια στο κράτος, την τήρηση των νόμων, την αντικειμενικότητα, τη λογοδοσία. Σήμερα λοιπόν, καταργείτε τα υψηλά προσόντα που απαιτούσε η συγκεκριμένη θέση, δηλαδή πτυχία νομικής και οικονομικής κατεύθυνσης και τα αντικαθιστάτε με έννοιες όπως η «επιχειρησιακή εμπειρία» . Μάλλον την κα Ρογκάκου θέλετε να βάλετε κ. Υπουργέ και μασάτε τα λόγια σας, η οποία είναι ψυχολόγος και δεν είναι νομικός ή οικονομολόγος. Θέλετε να τη βάλετε στη θέση του κ. Μπίνη, του προηγούμενου διοικητή της Αρχής που τοποθετήσατε το 2021 και πάλι με φωτογραφική διάταξη, δίνοντας μεγάλη μοριοδότηση για εμπειρία σε χώρες του εξωτερικού, την οποία είχε ο κ. Μπίνης. Και μετά την παραίτησή του το 2022, τον οποίο δεν αντικαταστήσατε μέσα σε 2 μήνες σύμφωνα με το νόμο, αφήσατε κενή τη θέση για να τον αναπληρώσει ένα πρόσωπο, που οφείλω να θυμίσω ότι προσέφερε υπηρεσία στην κυβέρνησή σας, στα πορίσματα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, για τα Τέμπη και τώρα λοιπόν , επιβραβεύεται. Σας καλώ να αποσύρετε τη διάταξη για να διασώσετε την θεσμική εκτροπή την οποία επιχειρείτε στην εθνική αρχή διαφάνειας».

    «Το νομοσχέδιο περαιτέρω δεν ενισχύει ουσιαστικά την αυτοδιοίκηση και είναι κατώτερο των περιστάσεων. Ακόμα και η ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους, τελικά θα φανεί πραγματικά χρήσιμη μόνο για όσους μπορούν να εκδώσουν τη βεβαίωση του ευάλωτου οφειλέτη. Αναρωτιέμαι, δεν είναι ευάλωτοι οι πλημμυρόπληκτοι, οι πυρόπληκτοι και όσοι έχουν ζήσει τις μεγάλες καταστροφές; Γι’αυτό και είναι επίκαιρη όσο ποτέ η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για 120 δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων σε εφάπαξ καταβολή. Έτσι θα ενισχυθεί η εισπραξιμότητα των Δήμων και θα δοθεί πραγματική διέξοδος στους πολίτες», τόνισε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά το μεγάλο έλλειμμα οράματος της Κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση, που όμως συνδέεται καθοριστικά με την ανάπτυξη του τόπου και την ευημερία των πολιτών.

    About ΤΕΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

    This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    «
    Next
    Νεότερη ανάρτηση
    »
    Previous
    Παλαιότερη Ανάρτηση

    Δεν υπάρχουν σχόλια

    Leave a Reply