Select Menu

ads2

ads2

Slider

Travel

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


link για pchands

Performance

Cute

My Place

Racing

Videos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΔΟΥΝ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ:

Δημοσιογραφόντας 46 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 1973 και όντας Συντάκτης της Εφημερίδος του «ΜΑΧΗΤΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ» το 1980, ΥΠΌ ΤΟΝ ΑΕΊΜΝ...

» » » » ΤΙΜΩ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ (ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΟΛΩΣΗ)
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

 


Δεν μπορεί είν’ αδύνατον. Δεν το πιστεύω αυτό που διαβάζω στην «Καθημερινή» της 5 Σεπτεμβρίου 1921: «Τηλεγραφικαί πληροφορίαι εκ Θεσσαλονίκης αναφέρουν ότι αι εκεί κομμουνιστικαί οργανώσεις, διοργανώνουν εις διάφορα κέντρα διαλέξεις και εργάζονται συντόνως προς δηλητηρίασιν του φρονήματος των στρατιωτών και στρατευομένων, τους οποίους ωθούν  προς λιποταξίαν». Έπεσα απ’ τα σύννεφα. Είναι δυνατόν;

·        από τον Χρήστο Μπολώση

Μέτα θυμήθηκα κι’ εκείνο που έγραψε ο «Ριζοσπάστης» στις 12 Ιουλίου του 1935:  «Αν δεν νικιόμασταν στη Μ. Ασία, η Τουρκία θα ‘τανε σήμερα πεθαμένη και εμείς μεγάλη Ελλάδα. Τη “λευτεριά” μας θα την στηρίζαμε στην υποδούλωση του Τουρκικού λαού. Αυτό εμείς δεν το δεχόμαστε. Το αποκρούουμε κατηγορηματικά. Η αστικοτσιφλικάδικη Ελλάδα στη Μ. Ασία πήγε όχι σαν εθνικός απελευθερωτής μα σαν ιμπεριαλιστική δύναμη, όργανο των εγγλέζων μεγαλοκαρχαριών. Πήγαινε όχι μόνο για να διαιωνίσει την ξενική κυριαρχία πάνω στον Τουρκικό λαό μα και να κάνει την Τουρκία αντισοβιετικό ορμητήριο. Γι’ αυτό εμείς όχι μόνο δεν λυπηθήκαμε για την αστικοτσιφλικάδικη ήττα στη Μικρασία μα και την επιδιώξαμε».


Παρ’ όλα αυτά, εγώ δεν πτοούμαι και συνεχίζω να τιμώ τους αγώνες του ΚΚΕ, το οποίο συκοφαντείται πλέρια  από την ντόπια αντίδραση.

Όλα αυτά τα εξομολογήθηκα  στον φίλο μου τον Κανέλλο. Αυτός έξυσε το κεφάλι του. Και όταν ξύνει το κεφάλι του ο Κανέλλος είναι να φυλάγεσαι. Αφού ολοκλήρωσε τι ξύσιμο, μου είπε:

-Τι  να σου πω ρε, κάνεις και τον σπουδαίο.

– Γιατί Κανέλλο μου να σε χαρώ;

– Ρε τιμάς το ΚΚΕ;

– Γιατί Κανέλλο; Το ΚΚΕ δεν είναι αυτό που, εκτός των άλλων, απελευθέρωσε την Ελλάδα από τους Γερμανούς; Αφού στη Θεσσαλονίκη έχουνε βάλει και μαρμάρινη πλάκα γι΄ αυτό. Το ΚΚΕ δεν είχε στήσει πόλεμο κατά των Γερμανών και τους αποδεκάτισε στην κατοχή; Να τα λέμε αυτά Κανέλλο μου και να μη  είσαι αρνητικός.

–  Πώς τόπες αυτό ρε; Ποιούς αποδεκάτισε το ΚΚΕ;

– Τους Γερμανούς Κανέλλο μου.

Ο Κανέλος αγρίεψε:

– Ρε, δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Για διάβασε εδώ.

– Τι ειν’ αυτό ρε;

– Άνοιξε τα στραβά σου και διάβασε

Και μου χώνει στη μούρη σύντροφοι ένα χαρτί, που πάνω πάνω, άρχισα να διαβάζω: «‘Υπηρεσία της ΟΔ Γερμανίας στο Βερολίνο για την ενημέρωση των συγγενών των πεσόντων της Βέρμαχτ (Wermacht)» Ημερομηνία 26-2-1985».

– Άστα αυτά ρε. Αυτά τα βλέπεις και μετά. Διάβασε δώ στην σελίδα 3, παράγραφος 4.

Και διαβάζω: «Στρατιώτες, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε μάχες με αντάρτες. Δεδομένου ότι δεν αναφέρεται, σε όλες τις δηλώσεις των ταφέντων το είδος της μάχης, θα μπορούσε ο αριθμός αυτός να είναι μεγαλύτερος, ενώ ο υπό 1) μικρότερος…. 376».

– Δηλαδή ρε Κανέλο, σε όλη την κατοχή, από τον Απρίλιο του 1941 μέχρι τον Οκτώβριο του 1944, 41 ολόκληρους μήνες, μόνο 376 Γερμανούς σκότωσαν οι αντάρτες; Πέφτω απ’ τα σύννεφα.

– Και καλά κάνεις και πέφτεις. Γιατί με το κουτόχορτο που σε ταΐζει τόσα χρόνια το ΚΚΕ νομίζεις ότι ξεπάστρεψαν καμιά στρατιά. Αμ ρε κακομοίρη ούτε δέκα το μήνα  και αυτό αν υποθέσουμε ότι μόνο το ΚΚΕ έκανε αντίσταση. Που δεν ήταν έτσι. Αμ απ’ το τσιρλιακό πέθαναν σχεδόν οι διπλάσιοι…

Εκεί ήταν που κάτι έσπασε μέσα μου. Εκεί ήταν που ένας κόσμος ολόκληρος κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος. Μα τόσο ψέμα ρε σύντροφοι; Τόσο ψέμα; «Τόσο», είπε μια φωνούλα μέσα μου.

Όπως αντιλαμβάνεσθε από προχθές που έγινε αυτή η κουβέντα, έχω σταματήσει πλέον να τιμώ τους αγώνες του ΚΚΕ και σαν να πιστεύω έναν μπάρμπα μου που μου έλεγε άλλα πράγματα… Ίσως κάποια φορά τα πούμε

Α και για να μη μείνετε αμόρφωτοι, σας κάνω δώρο το σχετικό έγγραφο της ΟΔ Γερμανίας…

 






About ΤΕΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Leave a Reply