Select Menu

ads2

ads2

Slider

Travel

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


link για pchands

Performance

Cute

My Place

Racing

Videos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΔΟΥΝ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ:

Δημοσιογραφόντας 46 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 1973 και όντας Συντάκτης της Εφημερίδος του «ΜΑΧΗΤΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ» το 1980, ΥΠΌ ΤΟΝ ΑΕΊΜΝ...

» » » Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ LOCKDOWN ΣΤΟ 48% ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

 

Το Μαξίμου τσουβαλιάζει τους αρνητές του εμβολιασμού με τους διστακτικούς πολίτες. Αμφίβολη η αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα δεν έχουν στόχο την τιμωρία των ανεμβολίαστων πολιτών». Με αυτά τα λόγια χθες ο υπουργός Υγείας προλόγισε τις ανακοινώσεις των νέων περιοριστικών μέτρων που η κυβέρνηση θα θεσμοθετήσει το αμέσως επόμενο διάστημα για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υπουργός Υγείας γνωστοποίησε πως η κυβέρνηση θέτει ουσιαστικό μπλόκο στην κοινωνική ζωή των ανεμβολίαστων πολιτών από τις 13 Σεπτεμβρίου, τσουβαλιάζοντας ακόμα μια φορά αρνητές, διστακτικούς, αλλά και εκείνους τους ανθρώπους που μπορεί για υγειονομικούς λόγους να μην μπορούν να εμβολιαστούν.

Ο υπουργός Υγείας μπορεί να το ξέχασε ή οι συνεργάτες του να μην τον είχαν ενημερώσει, όμως οι χθεσινές ανακοινώσεις του αφορούσαν το 48% των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Το μισό δηλαδή περίπου του ελληνικού λαού, το οποίο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέτυχε να πείσει για τα εμβόλια.

Το επιχείρημα πως δημιουργείται μέτωπο απέναντι σε μια μικρή μειονότητα αρνητών μπορεί να μοιάζει θελκτικό για το Μαξίμου, όμως η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Η κυβέρνηση και το σύστημα είναι αυτά που απέτυχαν να πείσουν για την αναγκαιότητα των εμβολίων, όταν, αντί να ενημερώνουν σοβαρά τον κόσμο, επιστράτευαν ανθυποσελέμπριτι και ινφλουένσερ ή όταν μοίραζαν κρατικό χρήμα για να ικανοποιήσουν φίλους και συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών ανακοινώσεων κατέστη σαφές πως η κυβέρνηση έχει χάσει τη μάχη με τον εμβολιασμό και όσο αυτό το κατανοεί τόσο περισσότερο οδηγείται στη λογική επιβολής σκληρών περιοριστικών μέτρων αμφιβόλου υγειονομικής αποτελεσματικότητας.

Η δημόσια υγεία και η αντιμετώπιση μιας πανδημίας είναι ένα πραγματικά πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο δεν λύνεται ούτε με τελεσίγραφα ούτε με αποκλεισμούς ούτε, φυσικά, με εκβιασμούς. Όχι μόνο γιατί έτσι θίγονται βασικές ατομικές ελευθερίες, αλλά κυρίως γιατί πολλές φορές παράγονται τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλει η κυβέρνηση να πετύχει.

Αλήθεια, τι εξυπηρετεί ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων πολιτών από το μέτρο των δωρεάν τεστ; Τι συνέπειες θα έχει αυτό για τον συνολικό πληθυσμό σε μια περίοδο που η μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει;

Σε μια εποχή που όλη η επιστημονική κοινότητα θέτει ως προτεραιότητα την επιδημιολογική επιτήρηση, η κυβέρνηση αποφασίζει επί της ουσίας να θέσει τον μισό πληθυσμό εκτός της δυνατότητας των δωρεάν τεστ; Εχει άραγε κανείς αναλογιστεί τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό το μέτρο για τη δημόσια υγεία;

Πέραν όμως αυτού τίθεται ένα μέτρο δημοκρατίας και ισονομίας. Ποια κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει να αποκλείσει έναν πληθυσμό από τα δημόσια αγαθά; Τι αντιδημοκρατικές πόρτες ανοίγει ένα τέτοιο μέτρο, όχι μόνο για τους επόμενους δύσκολους μήνες που έρχονται, αλλά και για τα επόμενα χρόνια;

Το βασικό όμως ερώτημα που παραμένει είναι αν τα παραπάνω μέτρα θα πετύχουν τον στόχο τους ή αν θα ρίξουν νερό στον μύλο της αντίδρασης, τον οποίο έχει πριμοδοτήσει πολλάκις στο παρελθόν η επιπόλαια κυβερνητική πολιτική.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι η τιμωρία των πολιτών, αλλά η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Πολύ φοβόμαστε πως με τις χθεσινές ανακοινώσεις και τα μέτρα που φαντάζουν δύσκολο να εφαρμοστούν δεν θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

4.608 νέα κρούσματα, 326 διασωληνωμένοι, 32 νεκροί

Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας είχαμε χθες, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει τον αριθμό-ρεκόρ των 4.608 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Την ίδια ώρα, σταθερά ψηλά παρέμειναν οι θάνατοι, ενώ ανησυχία προκαλεί ο αριθμός διασωληνωμένων και εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.608, εκ των οποίων 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 566.812 (ημερήσια μεταβολή +0,9%), εκ των οποίων 51,1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 170 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.923 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 32, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.466 θάνατοι.

Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 326 (58,3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 83,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.926 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 293 (ημερήσια μεταβολή +9,74%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 272 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, στην Αττική εντοπίστηκαν 1.096 νέες μολύνσεις και στη Θεσσαλονίκη 402. Τέλος, μεγάλη είναι η διασπορά σε Ηλεία, όπου εντοπίστηκαν 232 κρούσματα, όσα και σε Ηράκλειο, Αχαΐα, Ρόδο, Λάρισα και Καβάλα.

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους από 13 Σεπτεμβρίου

Εργασία

Για όλους τους εργαζομένους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα, προβλέπεται να πραγματοποιούν ένα διαγνωστικό τεστ την εβδομάδα σε ιδιωτικά κέντρα. Το κόστος των 10 ευρώ θα το επωμίζονται οι ίδιοι. Η διενέργεια του τεστ αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη. Πρακτικά, με το παρόν μέτρο οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα αναγκάζονται να βάζουν το χέρι… βαθιά στην τσέπη για να στηρίξουν την επιλογή τους ή τη διστακτικότητά τους ως προς τον εμβολιασμό.

Φοιτητές

Στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης μπήκαν όμως και οι φοιτητές, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν «χαράτσι» 80 ευρώ τον μήνα για να βρίσκονται στις πανεπιστημιακές αίθουσες. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, οι φοιτητές που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα πρέπει να κάνουν δυο τεστ την εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ, που θα επωμίζονται οι ίδιοι. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι φοιτητές θα πρέπει να πληρώνουν 80 ευρώ τον μήνα για να μπορούν να δίνουν το «παρών» στα μαθήματά τους. Οσον αφορά τους μαθητές, παραμένει εν ισχύ το μέτρο των δύο self tests την εβδομάδα, που θα διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία.

Ταξιδιώτες

Oσον αφορά τώρα τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες, εκεί η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να θέσει ένα ιδιαίτερα αυστηρό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι όσοι ανεμβολίαστοι ενήλικοι ή ανήλικοι 12-17 ετών θέλουν να ταξιδέψουν με οποιοδήποτε μέσο (πλοίο, αεροπλάνο, τρένο) υποχρεούνται να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν σε ιδιωτικό διαγνωστικό με κόστος που θα επωμίζονται οι ίδιοι. Οι ανήλικοι θα πρέπει να πραγματοποιούν ένα self test έως 48 ώρες πριν. Η βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης θα εκδίδεται από τον gov.gr και θα βρίσκεται στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου.

Εστίαση

Οι ανεμβολίαστοι πολίτες αποκλείονται από όλους τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, συμπεριλαμβανομένων των καφέ και των μπαρ, καθώς και από τα ανοιχτά και τα κλειστά γήπεδα. Στα μοναδικά μέρη στα οποία θα μπορούν να εισέρχονται, με την προϋπόθεση να έχουν αρνητικό rapid test 48 ωρών, το κόστος του οποίου θα επωμίζονται οι ίδιοι, είναι τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και τα μουσεία. Οι χώροι αυτοί θα μπορούν να επιλέξουν εάν θα είναι αμιγείς ή μεικτοί χώροι, προκειμένου να αυξήσουν τη χωρητικότητά τους.

Πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια στην εστίαση για τα μέτρα

Εντονη δυσαρέσκεια στην εστίαση αλλά ικανοποίηση στο εμπόριο προκάλεσαν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων επισημαίνει ότι η κυβέρνηση βάζει ξανά την εστίαση σε ένα άτυπο lockdown από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου 2022, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων που άντεξαν το προηγούμενο διάστημα, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που είχαν.

«Τα μέτρα αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους κλειστούς χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δύο Ελληνες είναι ανεμβολίαστος και παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΕ, καλώντας την κυβέρνηση να μην εργαλειοποιεί ακόμη μια φορά τον κλάδο, με στόχο να πιέσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. «Η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό που όλοι πρέπει να προστατέψουμε, όμως δεν μπορεί για μια ακόμα φορά να χρησιμοποιείται ένας κλάδος, που όλο το προηγούμενο διάστημα παρέμενε κλειστός και συσσώρευε χρέη και ζημίες, ως o «πολιορκητικός κριός» απέναντι στους ανεμβολίαστους πολίτες.

Προβλήματα

Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια. Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δούλεψαν ενάμιση μήνα το καλοκαίρι δεν είναι ικανή συνθήκη για να ισοσκελίσει τις απώλειες των 15 προηγούμενων μηνών» σημειώνει η ομοσπονδία, ζητώντας αντισταθμιστικά μέτρα, όπως η μείωση ενοικίων, η δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας.

Αντίθετα, ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, λέγοντας ότι από τα νέα μέτρα εξαιρείται πλήρως το λιανεμπόριο ως μια επιβράβευση της έως σήμερα συνεπούς λειτουργίας του και της εξαιρετικής συνεργασίας που έχουν επιδείξει από την αρχή της πανδημίας οι εμπορικές επιχειρήσεις και το καταναλωτικό κοινό. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης υπογράμμισε πως η οικονομία και η αγορά δεν θα αντέξουν ένα νέο καθολικό ή τοπικό lockdown.

Β. Παπ.

 














www.dimokratianews.gr/

About ΤΕΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Leave a Reply