Select Menu

ads2

ads2

Slider

Travel

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


link για pchands

Performance

Cute

My Place

Racing

Videos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΔΟΥΝ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ:

Δημοσιογραφόντας 46 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 1973 και όντας Συντάκτης της Εφημερίδος του «ΜΑΧΗΤΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ» το 1980, ΥΠΌ ΤΟΝ ΑΕΊΜΝ...

» » ΑΦΓΑΝΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ (ΑΠΟΨΕΙΣ)
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

 

Στο Αφγανιστάν, είκοσι χρόνια στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ κυρίως και του ΝΑΤΟ απέτυχαν παταγωδώς.

·        Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*

Οι ΗΠΑ θέλησαν να εκδημοκρατίσουν το Ισλάμ, λες και υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ξεκίνησαν με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και μέσα σε λίγα χρόνια ανέτρεψαν ένα σωρό κυβερνήσεις, προκειμένου να φέρουν τη δημοκρατία.

Τελικά, αυτό που κατάφεραν είναι να αφήσουν ένα χάος στις χώρες όπου επενέβησαν και να επαναφέρουν τους Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν. Αυτό συνέβη, γιατί απλά το Ισλάμ, όπου ο νόμος είναι θρησκευτικός, είναι ασύμβατο με τη δημοκρατία, όπου ο νόμος πηγάζει από θεσμούς και τον άνθρωπο και όχι από το θείο.

Παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα, ο περίπατος των Ταλιμπάν μέχρι την ανακατάληψη της Καμπούλ δείχνει ότι τελικά οι Αφγανοί τούς στηρίζουν. Σε πολλά μέρη τούς υποδέχτηκαν ως απελευθερωτές. Και αυτό είναι λογικό, γιατί οι Ταλιμπάν είναι κομμάτι του λαού, σε αντίθεση με τους ξένους στρατιώτες που, εκτός από ξένοι, είναι και άπιστοι. Όσοι εκπλήσσονται με την επικράτηση των Ταλιμπάν δεν έχουν παρά να δουν πώς ζουν οι αφγανικές κοινότητες στη χώρα μας.

Είμαι βέβαιη πως πολλοί από αυτούς τους πληθυσμούς μια χαρά συμφωνούν με τη σαρία. Η Δύση πιστεύει ανοήτως ότι οι φανατικοί μουσουλμάνοι Αφγανοί, ένας λαός κατά βάση φτωχός και αγράμματος, θα προτιμούσαν τις αμερικανιές από τις δικές τους παραδόσεις. Λαοί, που δεν κατάφεραν μέσα στους αιώνες να ξεπεράσουν κατ’ ελάχιστον τον δικό τους Μεσαίωνα μόνοι τους, θα το έκαναν επειδή έτσι ήθελαν οι δυτικοί. Πόσο αφελής πρέπει να είσαι για να το πιστεύεις αυτό;

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ πλήρωναν ένα σωρό λεφτά τον κυβερνητικό αφγανικό στρατό για να πολεμά, μέχρι που αυτές βαρέθηκαν να πληρώνουν και οι Αφγανοί βαρέθηκαν να πολεμούν. Οπως φάνηκε, αυτός ο πόλεμος κρατιόταν με τα χίλια ζόρια, στοιχίζοντας ένα σωρό χρήματα στους φορολογουμένους.

Υπάρχει ωστόσο και η άποψη ότι αυτός ο πόλεμος ήταν ένα ωραιότατο πλυντήριο μαύρου χρήματος και πως σημασία δεν είχε να διώξουν τους Ταλιμπάν, αλλά να τους κάνουν πόλεμο. Το γεγονός επίσης ότι οι ροές λαθρομεταναστών αφορούσαν κυρίως Αφγανούς προβληματίζει. Πώς όλοι αυτοί οι πληθυσμοί έβρισκαν τα χρήματα και τον δρόμο για ένα τόσο μεγάλο ταξίδι;

Κανείς δεν υποστηρίζει τους Ταλιμπάν, την τρομοκρατία και τη σαρία. Από την άλλη, όμως, από τότε που οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τις ουτοπικές επιχειρήσεις εκδημοκρατισμού του Ισλάμ, η Ευρώπη, και κυρίως εμείς, έπηξε στους λαθρομετανάστες.

Όσο για την ένταξη όλων αυτών στις δυτικές κοινωνίες, αυτή είναι τόσο εφικτή όσο και η δημοκρατία στο Αφγανιστάν. Πιο πιθανό να γίνουμε εμείς Καμπούλ, που είμαστε ήδη στην Αθήνα, παρά να ενστερνιστούν όλοι αυτοί τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

*Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle






www.newsbreak.gr

About ΤΕΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Leave a Reply