Select Menu

ads2

ads2

Slider

Travel

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


link για pchands

Performance

Cute

My Place

Racing

Videos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΔΟΥΝ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ:

Δημοσιογραφόντας 46 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 1973 και όντας Συντάκτης της Εφημερίδος του «ΜΑΧΗΤΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ» το 1980, ΥΠΌ ΤΟΝ ΑΕΊΜΝ...

» » » ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΦΡΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ: Ο ΤΟΠΑΛ ΟΣΜΑΝ ΡΙΧΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΣΤΟ ΚΑΖΑΝΙ ΠΛΟΙΟΥ
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

 


Η ιστορία έχει γράψει γι’ αυτόν ότι είναι ο «μεγαλύτερος δήμιος των Ελλήνων του Πόντου», καθώς τα θύματά του ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες. Ο Τοπάλ Οσμάν, που σε μια νύχτα έγινε δήμαρχος Κερασούντας και κατέληξε κρεμασμένος με διαταγή του Μουσταφά Κεμάλ ως αποδιοπομπαίος τράγος, είχε υπογράψει πολλές θανατικές καταδίκες, είτε προσωπικά είτε μέσω των συμμοριών που διηύθυνε.

Μια συγκλονιστική μαρτυρία για τη Γενοκτονία περιγράφει πώς οι Πόντιοι ρίχτηκαν ζωντανοί στο καζάνι πλοίου.

Γράφει ο Μαχμούτ Σακίρ: «Ο [σ.σ. Οσμάν] αγάς ρώτησε τον αρχιμηχανικό του πλοίου: “Έχεις θέση να βάλεις αυτούς στο μηχανοστάσιο;”.

»Ο αρχιμηχανικός δεν κατάλαβε. Όταν ο Οσμάν αγάς ζήτησε να μάθει αν υπάρχει θέση μέσα στο καζάνι του πλοίου, εκείνος αναστατώθηκε. Ο εβραίος Τζελάλ μπέης άρχισε να τρέμει, και ρώτησε: “Τι θα γίνει ενδοξότατε αγά;”, για να πάρει την απάντηση: “Θα καούν”.

»Τότε ο Οσμάν αγάς έδωσε εντολή στους συμμορίτες του. Οι Ρωμιοί με τη σειρά, ένας-δύο-τρεις, ρίχτηκαν μέσα στο καζάνι του πλοίου. Στο τέλος έμεινε ένας Αρμένιος. Σαν ήλθε η ώρα του, επειδή ήταν σίγουρος ότι θα πεθάνει, βρίζοντας τον Οσμάν αγά πήδηξε μέσα στο καζάνι, τείνοντας το κεφάλι του μπροστά.

»Αργότερα, όταν ο Οσμάν αγάς ρώτησε τον αρχιμηχανικό αν το πλοίο πάει καλά στο δρόμο του, ο Τζελάλ μπέης δεν μπόρεσε να του απαντήσει από το τρέμουλο της σιαγόνας του. Βεβαίως το πλοίο έφτασε στα Κοτύωρα μία ώρα αρχύτερα».


Τη μαρτυρία μετέφερε ο Σαΐτ Τσετίνογλου κατά την ομιλία του στο διεθνές συνέδριο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, τον Μάρτιο του 2021.









https://www.pontosnews.gr/



About ΤΕΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Leave a Reply