Ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Παππάς μίλησε για το προσκλητήριο του Σωκράτη Φάμελλου προς όλους για να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ
Οανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Παππάς το πρωί της Τρίτης μίλησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ για τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά πλέον την κοινωνία μετά από όσα επέλεξαν να κάνουν τα στελέχη και η ηγεσία του, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Φάμελλου, στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Όλη την αντιδημοκρατική εκτροπή. Νομίζω ότι είναι ένα κόμμα το οποίο έχει ένα πολύ περιορισμένο πλέον πολιτικό ακροατήριο και σε καμία περίπτωση δεν αφορά και δεν θα περιλαμβάνεται το μέλλον του προοδευτικού κόσμου, της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης. Άρα;» είπε ο κ. Παππάς.
Σε ερώτηση αν αποδέχεται το προσκλητήριο του Φάμελλου είπε «Προφανώς το αποκλείω. Έφυγα εν πλήρει συνειδήσει από ένα κόμμα το οποίο θεωρώ ότι έχει εκτραπεί της δημοκρατικής πορείας του, των δημοκρατικών λειτουργιών και διαδικασιών του. Ένα κόμμα νομίζω, το οποίο έχει πάψει να αφορά την κοινωνία. Και αυτό συμβαίνει ήδη σταδιακά από το 2019 και μετά, όταν απέτυχε το κόμμα αυτό να γίνει μια διευρυμένη παράταξη, να γίνει μια διευρυμένη κεντροαριστερά. Είναι ένα κόμμα το οποίο γύρισε ξανά στις ρίζες του, εκεί στην ανανεωτική Αριστερά του 3, 4, 5%».
Επίσης ο Πέτρος Παππάς ανέφερε «Εξέφραζα την ανάγκη του κόσμου να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει ένα διαφορετικό κόμμα. Ο Κασσελάκης ήταν ο φορέας αυτής της εντολής και νομίζω πολύ καλά κάναμε όσοι τον στηρίξαμε, ακριβώς γιατί στην ουσία στηρίζαμε την επιθυμία του κόσμου, όπως και την στήριξη που είχε από εμάς για να κατέβει πρόεδρος υποψήφιος. Δηλαδή το να αποκλείεις από μια δημοκρατική διαδικασία έναν άνθρωπο ήταν λάθος. Από εκεί και πέρα όμως, ο νέος πολιτικός φορέας που έχει ιδρύσει ο Στέφανος Κασελάκης, πρέπει νομίζω να αποδείξει το τι είναι αυτό το οποίο λέει, αν έχει τις πολιτικές, τα εχέγγυα και τις περγαμηνές αυτές, ούτως ώστε να εκφράσει έναν συγκεκριμένο κόσμο. Οπότε νομίζω ότι χρειάζονται πολιτικά εχέγγυα. Χρειάζεται μια πολιτική πορεία προκειμένου να δείξει τι θα είναι αυτό το εγχείρημα. Άρα, σε κάθε περίπτωση, αν με ρωτάτε, εγώ δεν είμαι εγώ, δεν είμαι εγώ, δεν έχω κάποια, ούτε ετοιμότητα, ούτε απόφαση. Για κάποιο χρονικό διάστημα θα παραμείνω ανεξάρτητος βουλευτής. Δεν θα είναι για πάντα. Προφανώς θεωρώ ότι νομίζω ότι μια ότι πρέπει μια πλειοψηφική πρόταση να εκφράσει τον προοδευτικό κόσμο και μια πρόταση η οποία να μπορέσει τελικά να σταθεί απέναντι στη Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς εκλογές και να αποτελέσει μια κυβερνητική εναλλακτική. Νομίζω ότι εκεί θα παιχτεί».
Ακολούθως υπογράμμισε «Το ΠΑΣΟΚ εννοώ ότι ο κατακερματισμός του προοδευτικού χώρου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους στόχους των πολιτών που έχουν ανάγκη για μια κυβερνητική αλλαγή. Προφανώς το ΠΑΣΟΚ, ως κυρίαρχος εκφραστής του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου, πρέπει να διαμορφώσει τις συνθήκες αυτές προκειμένου να δημιουργηθεί μια μεγάλη προοδευτική παράταξη, ούτως ώστε να υπάρχει μια εναλλακτική και να μην αφεθεί παράλληλα η ακροδεξιά να γιγαντωθεί και άλλο και να ζήσουμε τα φαινόμενα που ζούμε στη Βόρεια Ευρώπη».
Στην ερώτηση αν αποδεχόταν μια πρόταση από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Παππάς επισήμανε «Πρέπει να διαμορφωθούν οι πολιτικές εκείνες προϋποθέσεις οι οποίες να μπορούν να στεγάσουν νομίζω, όλη αυτή την αγωνία, όλη αυτή τη θλίψη που έχει ο προοδευτικός, ανέστιος κόσμος. Σε κάθε περίπτωση, προφανώς αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, αν το ΠΑΣΟΚ λειτουργήσει με όρους παράταξης διευρυμένης, είναι κάτι το οποίο είναι υπό συζήτηση και σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι το οποίο δεν θα εξετάσω και εγώ και θεωρώ και πολλοί άλλοι προοδευτικοί πολίτες και βουλευτές». Πρόσθεσε επίσης «Θεωρώ ότι πρέπει να διαμορφωθούν λοιπόν οι συνθήκες αυτές, οι οποίες θα δημιουργήσουν μια μεγάλη παράταξη. Προφανώς και το ΠΑΣΟΚ είναι ένας σημαντικός κορμός αυτής της παράταξης. Από κει και πέρα πρέπει να γίνουν πράγματα.Πρέπει να εκπληρωθούν πολιτικά κριτήρια για ανθρώπους και ένα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού ακροατηρίου, το οποίο δεν έχει πειστεί, δεν έχει πειστεί από καμία προσπάθεια ή έχει αποχωρήσει ή έχει φύγει από το ΣΥΡΙΖΑ ή έχει φύγει παλιότερα από».
Για το αν στηρίξει την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την υπερφορολόγηση των κερδών, των υπερκερδών των τραπεζών, για τη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών απάντησε «Προφανώς θεωρώ ότι και οι δύο τροπολογίες τις οποίες καταθέτει το ΠΑΣΟΚ, έχουν ένα πολύ ισχυρό και πολιτικό αλλά και κοινωνικό συμβολισμό. Και η φορολόγηση των τραπεζών αυτή τη στιγμή, οι οποίες παρουσιάζουν κέρδη πολύ υψηλότερα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ένα μέτρο το οποίο πρέπει να ληφθεί δεδομένης της κατάστασης της οικονομικής στην Ελλάδα, αλλά και η κατάργηση της Golden Visa στις περιοχές εκείνες όπου τα ενοίκια αυξήθηκαν σημαντικά» και συνέχισε «Θεωρώ ότι είναι μέτρα τα οποία είναι προς την θετική κατεύθυνση και προφανώς θα τα στηρίξω. Δείχνουν μία μία κατεύθυνση ακριβώς εκεί που θέλει νομίζω ο πολίτης να πάνε τα πράγματα στο να φορολογηθούν, στο να φορολογηθούν τα μεγάλα κέρδη και στο να μοιραστεί τελικά ο πλούτος στις μικρότερες, στις μικρότερες επιχειρήσεις αλλά και στους ιδιώτες εκείνους οι οποίοι πολύ δύσκολα τα βγάζουν πέρα».
Παράλληλα τόνισε «Το οποίο λέω είναι ότι πρέπει να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις εκείνες οι οποίες τελικά όχι, δεν έχει τόση σημασία το τι θα πει το τι θα εκφράσει εμένα, αλλά το πώς θα εκφραστεί πλειοψηφικά ο προοδευτικός κόσμος. Όχι μέσα από. Όχι μέσα από κατακερματισμό. Όχι μέσα από περισσότερα κόμματα, αλλά μέσα από μία μεγάλη παράταξη. Τελικά εγώ νομίζω ιστορικά ο προοδευτικός χώρος κέρδισε, ο οποίος είναι διασπασμένος. Δυστυχώς ιστορικά στην Ελλάδα κέρδισε μόνο όταν κατάφερε να ενωθεί, μόνο όταν κατάφερε να κάνει ένα ευρύ προσκλητήριο».
Για το αν το κόμμα του κ. Κασσελάκη γίνει κοινωνική ομάδα δήλωσε «Δεν το γνωρίζω. Έχω πολύ καλή σχέση όντως με κάποιους από τους συναδέλφους μου, οι οποίοι είναι και πολύ αξιόλογοι κοινοβουλευτικοί. Κάνουν σπουδαίες παρεμβάσεις και αυτή νομίζω ότι καταθέτουν και μία τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια. Θέλω να πω ότι είναι προφανώς άνθρωποι οι οποίοι είναι υγιώς σκεπτόμενοι, δημοκρατικά σκεπτόμενοι. Δεν άντεχαν σε ένα κόμμα το οποίο ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος λειτουργούσε όπως λειτουργούσε. Είμαι σε επαφή. Θεωρώ ότι το δημοκρατικό προσκλητήριο αφορά όλες τις υγιείς αριστερές δυνάμεις».
Τέλος ο κ. Παππάς είπε χαρακτηριστικά «Θέλουνε να δούνε μια οραματική πρόταση. Θέλουν να σκεφτούν το μέλλον τους με όρους καλύτερους από τη ζωή την οποία ζούνε σήμερα. Θέλουνε να ονειρευτούν ότι θα έχουν ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης, αλλά για να πιστέψουν σε μια τέτοια προσπάθεια δεν θα πιστέψουν προφανώς σε λεφτόδεντρα, δεν θα πιστέψουν σε αόριστες υποσχέσεις, αλλά σε έναν προγραμματικό λόγο ο οποίος θα είναι συγκεκριμένος, μετρημένος, Κοστολογημένο. Αλλά θα είναι διαφορετικός από την διαχειριστική ανεπάρκεια, την οποία θεωρώ ότι δείχνει η Νέα Δημοκρατία πλέον και την μεταρρυθμιστική κόπωση».
Δεν υπάρχουν σχόλια