Select Menu

ads2

ads2

Slider

Travel

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


link για pchands

Performance

Cute

My Place

Racing

Videos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΔΟΥΝ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ:

Δημοσιογραφόντας 46 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 1973 και όντας Συντάκτης της Εφημερίδος του «ΜΑΧΗΤΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ» το 1980, ΥΠΌ ΤΟΝ ΑΕΊΜΝ...

» » » ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΝΔ
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

 


Σήμερα, υπέπεσε στην αντίληψή μου η ανακοίνωση της ΝΔ, ως προς τα μέτρα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, και θυμήθηκα τη συνάντησή μου, προ ημερών, με στέλεχος της ΝΔ/επαγγελματία αγρότη (με όλη τη σημασία της λέξης), που μου είπε –κατά λέξη– ότι καταστρεφόμαστε, κάθε χρόνο και χειρότερα.

Σκέφτηκα ότι κάποιος από τους δύο κάνει λάθος –δεν μπορεί η ΝΔ να αναφέρεται σε μέτρα στήριξης, και να τα αμφισβητεί σοβαρό στέλεχός της, αγρότης.

Αποφάσισα, λοιπόν, να διαθέσω λίγο χρόνο, για να βρω την αλήθεια, μέσω ανεξάρτητων φορέων.

Τα πρώτα στοιχεία τα βρήκα από τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021, για τον πρωτογενή τομέα, σύμφωνα με τα οποία –σε σύνολο της χώρας– έχουμε:

• Η χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση παρουσιάζει μείωση κατά 18,8 %.

• Η μέση χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση, ανά εκμετάλλευση, είναι 53,8 στρέμματα –πάρα πολύ μικρό μέγεθος.

• Ο αριθμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ανάμεσα στα έτη 2009 - 2020, παρουσιάζουν μείωση, κατά 26 %.

• Οι εκμεταλλεύσεις με χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση μειώθηκαν –στο ίδιο χρονικό διάστημα– κατά 26,7%.

• Οι εκμεταλλεύσεις με αρδευθείσες εκτάσεις μειώθηκαν κατά 27,7%.

• Οι αρδευθείσες εκτάσεις μειώθηκαν κατά 7,5%.

• Οι αμιγώς γεωργικές εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν κατά 22,4%.

• Οι αμιγώς κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν κατά 20%.

• Οι μεικτές γεωργικές εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν κατά 45,7%.

• Η κατανομή των εκμεταλλεύσεων, κατά βασικές κατηγορίες χρήσης, μειώθηκαν όλες –οι αροτραίες κατά 34,6 %, τα αμπέλια κατά 41,3%, οι δενδρώδεις κατά  22,8%, τα θερμοκήπια κατά 6,5 %, και οι λοιπές εκτάσεις κατά 15,8%.

• Η κατανομή της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης των εκμεταλλεύσεων, κατά βασικές κατηγορίες χρήσης σε στρέμματα, μειώθηκαν όλες –οι αροτραίες κατά 16,1%, τα αμπέλια κατά 29,7%, οι δενδρώδεις κατά 9,7%, οι λοιπές εκτάσεις κατά 31,1%.

• Οι εκμεταλλεύσεις των βοοειδών μειώθηκαν κατά 34,9%, των προβάτων κατά 15,7%, των αιγών κατά 25,3%, των χοίρων κατά 21,6%, και των πουλερικών κατά 26,7%.

• Ο αριθμός των ζώων μειώθηκε σημαντικά –των βοοειδών κατά 3,7%, των προβάτων κατά 15,7%, των αιγών κατά 25,3 %, των χοίρων κατά 21,6% και των πουλερικών κατά 26,7%.

• Η απασχόληση των κατόχων γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των οικογενειακών μελών τους μειώθηκε –η αποκλειστική απασχόληση κατά 29,7%, η κύρια με άλλη δευτερεύουσα κατά 56,7%, και η δευτερεύουσα με άλλη κύρια κατά 31,5%.

• Στη μελισσοκομία οι εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν κατά 17,5%.

• Η χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη μειώθηκε κατά 10,8%, στην Κεντρική Μακεδονία κατά 15,5 %, στη Δυτική Μακεδονία κατά 15,7%, στην Ήπειρο κατά 31,3%, στην Θεσσαλία κατά 11,5%, στη Στερεά Ελλάδα κατά 25,5%, στα Ιόνια νησιά κατά 27,1%, στη Δυτική Ελλάδα κατά 19,7%, στην Πελοπόννησο κατά 24,1%, στην Αττική κατά 13,6%, στο Βόρειο Αιγαίο κατά 25,4%, στο Νότιο Αιγαίο κατά 34%, και στην Κρήτη κατά 18,4%.

Με βάση, λοιπόν, τα αποτελέσματα της απογραφής του πρωτογενούς τομέα, για το 2021, συνάγεται το ασφαλές συμπέρασμα, ότι η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα παραμένει πάρα πολύ κακή, και με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει να παρουσιάσει κανένα σοβαρό έργο, στα παρακάτω σημαντικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα:

• Το επίπεδο εκπαίδευσης των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα είναι χαμηλό και έχει επιπτώσεις, όχι μόνο ως προς την παραγωγικότητα, αλλά και ως προς την εισαγωγή καινοτομιών και την προσαρμοστικότητα του κλάδου στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της διεθνούς αγοράς. Να τονιστεί ότι η ανακοίνωση της ΝΔ συνιστά ομολογία αποτυχίας, σ’ αυτό το βασικό πρόβλημα.

• Όλο και λιγότεροι νέοι εισέρχονται στο αγροτικό επάγγελμα, με συνέπεια να μειώνεται σημαντικά η απασχόληση των κατόχων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των οικογενειακών μελών τους. Η ηλικιακή διάρθρωση των αγροτών αποδεικνύει ότι ο αγροτικός πληθυσμός είναι γερασμένος.

• Σημαντικό τμήμα του γεωργικού εισοδήματος προέρχεται από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν μειωθεί και θα μειώνονται, τα επόμενα χρόνια.

• Υπάρχει έλλειψη υποδομών, που θα έκαναν  το αγροτικό επάγγελμα περισσότερο ευχάριστο, παραγωγικό, αποδοτικό και αποτελεσματικό. Έχει αποδειχθεί, σε χώρες της ΕΕ, ότι, όσες επενδύουν στην αγροτική ανάπτυξη, έχουν καταφέρει να πουλάνε «κρέας στους Γερμανούς», όπως διασκεδαστικά αναφέρουν οι παράγοντες της αγοράς, ενώ η ΝΔ, για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους, ενισχύει υπερβολικά τις άμεσες ενισχύσεις.

• Πρέπει να δημιουργήσει ένα ευέλικτο πλαίσιο πρόσκλησης ξένων εργατών γης, από φιλικές χώρες και όχι μόνο από το Πακιστάν.

• Πρέπει να προστατέψει τα αγροδιατροφικά μας προϊόντα στις διεθνείς αγορές και να αξιοποιήσει σοβαρά τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ.

• Πρέπει να προστατέψει τα κεφάλαια της ΚΑΠ και να τα κατευθύνει αποκλειστικά και μόνο στους παραγωγούς.

• Σε συνεργασία με τις αγροτικές βιομηχανίες, να υποστηρίξει νομοθετικά τις μεγάλες επιχειρηματικές συνέργειες και συμπράξεις, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας και κρίσιμες εμπορικές μάζες, για να κινηθούμε στα επίπεδα της διεθνούς αγοράς, με σκοπό την αντιμετώπιση των κύριων διαπιστωμένων αδυναμιών μας, όπως η έλλειψη όγκου προσφερόμενων προϊόντων από τον κάθε μεμονωμένο φορέα, η έλλειψη ποικιλίας προϊόντων, η χρονική διάρκεια της παρουσίας μας στην αγορά, η απουσία ενιαίου μάρκετινγκ και εμπορικής πολιτικής, και τα μέτρια οργανωμένα logistics, ειδικά στο Last mile Logistics.

• Πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των εμπορευματικών σταθμών και των Logistics στη χώρα.

• Πρέπει να αντιμετωπιστεί η χαμηλή επενδυτική ένταση, διευκολύνοντας την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων, όπως π.χ. η παλαιότητα του εξοπλισμού.

• Πρέπει να μειωθούν τα υπερβολικά κοστολόγια για τους παραγωγούς και τις αγροτικές βιομηχανίες.

• Πρέπει να αξιοποιηθούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας, που παραμένουν ανεκμετάλλευτα, όπως π.χ. η Γεωθερμία.

Επίσης, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι πρέπει να τεθούν άμεσα προτεραιότητες από την Κυβέρνηση, και αυτές έχουν όνομα: βαμβάκι, οπωροκηπευτικά, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο, καπνός, αλιεύματα.

Στο βαμβάκι υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο βιομηχανικής αξιοποίησής του εντός της χώρας, κατασκευάζοντας νήματα, ρούχα, έλαιο, ζωοτροφές, από το να το εξάγουμε σκέτο, ως αγροτικό προϊόν.

Στον τομέα των οπωροκηπευτικών, ο οποίος αναπτύσσεται εξαιρετικά, υπάρχουν πολλά περιθώρια ακόμη. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι μπορούν να αυξηθούν οι εκτάσεις, να αξιοποιηθεί η γεωθερμία, για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την πρωιμότητα των προϊόντων μας, ώστε να μπαίνουμε στην αγορά με καλύτερες τιμές και νωρίτερα από όλους.

Το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο, ως προς τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οφείλεται στη «φέτα» και στο γιαούρτι, αλλά η κυβέρνηση –δυστυχώς– ακόμη δεν έχει προστατέψει, με αυστηρούς ελέγχους και πρόστιμα, ούτε τη «φέτα», ούτε τα παραδοσιακά «γιαούρτια με πέτσα», ούτε το στραγγιστό γιαούρτι, με συνέπεια τα ξένα προϊόντα να υποκλέπτουν την παράδοσή μας.

Ολοκληρώνοντας, να πούμε ότι οι υπεύθυνοι της ΝΔ θα πρέπει να σταματήσουν να ψεύδονται, ότι όλα βαίνουν καλώς στον πρωτογενή τομέα, και να επιδείξουν περισσότερο αποτελεσματικό έργο, ώστε –κατά την επόμενη απογραφή– αν είναι δυνατόν, να αντιστραφεί η άσχημη αυτή κατάσταση. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ο τροφοδότης των αγροτικών βιομηχανιών, οι οποίες δίνουν υπεραξία στα αγροτικά μας προϊόντα, μετασχηματίζοντάς τα σε ανταγωνιστικά προϊόντα διατροφής και μη, τα οποία εξάγονται σε όλον τον κόσμο, προσφέροντας στους πολίτες αυτής της χώρας εργασία και εισόδημα.

Κάτω από αυτές τις άσχημες συνθήκες, στον πρωτογενή τομέα, η αγροδιατροφική βιομηχανία –ευτυχώς– παρά τα εμπόδια, τη γραφειοκρατία και την υπερβολική φορολογία, κατάφερε κυριολεκτικά να “ξελασπώσει” τον αγροδιατροφικό τομέα, ως σύνολο, πετυχαίνοντας –κατά το 2020– πλεόνασμα 524 εκ. €, και –κατά το 2021– πλεόνασμα 492 εκ.€, με αποτέλεσμα να αναρωτιόμαστε τι θα είχε πετύχει ο αγροδιατροφικός κλάδος, ως σύνολο, αν ο πρωτογενής τομέας δεν ήταν ασθενής.

 

Δημοσθένης Τριανταφυλλίδης

Γεωπόνος ΑΠΘ, ΜΒΑ, M.Sc

 

Υποψήφιος Βουλευτής Νομού Κιλκίς

     Με την ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

About ΤΕΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Leave a Reply