Select Menu

ads2

ads2

Slider

Travel

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


link για pchands

Performance

Cute

My Place

Racing

Videos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΔΟΥΝ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ:

Δημοσιογραφόντας 46 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 1973 και όντας Συντάκτης της Εφημερίδος του «ΜΑΧΗΤΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ» το 1980, ΥΠΌ ΤΟΝ ΑΕΊΜΝ...

» » Ο ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ, Η ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ.........
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

 


Ο Τσιτσιπάς να μην έχει άποψη για τα εμβόλια, αλλά o κάθε άσχετος με το αντικείμενο μπορεί να έχει άποψη για τους φοίνικες στην Αριστοτέλους...

 

Προς τι ο ψόγος στον Τσιτσιπά; Είπε κι αυτό το παλληκάρι τη γνώμη του για τα εμβόλια και τον κορωνοϊό. Ε και; Μήπως εγώ κι εσύ κληρονομήσαμε κανένα δικαίωμα μεγαλύτερο του Τσιτσιπά για να εκφράζουμε δημοσίως την άποψή μας επί παντός επιστητού;

 

Ποιος άραγε δίνει το δικαίωμα σε εμένα κι εσένα να σχολιάζουμε θετικά ή αρνητικά μια αρχιτεκτονική μελέτη που προβλέπει να φυτευτούν φοίνικες στην Αριστοτέλους και δεν δίνεται ανάλογο δικαίωμα στον Τσιτσιπά να εκφέρει άποψη για τα εμβόλια;

 

Ποιος δίνει το δικαίωμα στον καθένα στα social media να εκφράζεται –συχνά με επαίσχυντο τρόπο- για πρόσωπα, θέσεις, απόψεις και πράξεις και δεν δίνεται το δικαίωμα σε έναν τενίστα να εκφράσει τη δική του άποψη για ένα θέμα που μας αφορά όλους και αφορά και τον ίδιο;

 

Η ανακολουθία της συμμετοχής του στο promo βίντεο υπέρ των εμβολιασμών είναι το ζήτημά μας; Μια δουλίτσα παράλληλη ήταν αυτή για τον Τσιτσιπά. Από εκείνες που ευχαρίστως θα έκαναν οι περισσότεροι εάν είχαν την αίγλη του τενίστα.

 

Είμαι υπέρ των εμβολιασμών και έχω εμβολιαστεί κανονικότατα και στην ώρα μου, αλλά δεν θα στερήσω το δικαίωμα σε κανέναν που δεν θέλει ή δεν πιστεύει στο εμβόλιο να εκφράσει την άποψή του.

 

Το να κρίνουν όλοι τον Τσιτσιπά όταν κάνουν κάθε μέρα όχι μόνο στις ιδιωτικές στιγμές τους, αλλά στην κοινωνική και δημόσια παρουσία τους ακριβώς το ίδιο πράγμα είναι πολύ φτηνό. Στους εξυπνακισμούς που διαβάζω και κάτι σωστό: ότι ο Τσιτσιπάς είναι ένας τενίστας και συνεπώς άσχετος με το αντικείμενο. Κρίνουμε λοιπόν ποιος λέει τι και αξιολογούμε την άποψή του αναλόγως. Τι είμαστε; Πρόβατα; Δεν έχει ο κόσμος κρίση και ικανότητα να ζυγίσει ποιος λέει τι και θα παρασυρθεί από τις απόψεις του Τσιτσιπά;

 

Ξέχασα όμως... ο Τσιτσιπάς είναι influencer. Μα πρόκειται περί αστειότητας. Κανένας δεν πρόκειται να παρασυρθεί από τις θέσεις του τενίστα. Άλλωστε, τον θαυμάζουμε επειδή είναι θαυμάσιος τενίστας κι όχι επειδή γνωρίζουμε το ποιον του, τις απόψεις του, τον ίδιο τον άνθρωπο.

 

Εκείνο που θα έπρεπε να προβληματίσει περισσότερο όσους ασχολούνται με το τι είπε ο Τσιτσιπάς για τα εμβόλια είναι η δική τους στάση που περιμένουν πάντα στη γωνία οποιονδήποτε για να τον κρίνουν γι' αυτά που θα πει ή θα κάνει. Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους, οι οποίοι κρίνουν τους πάντες και τα πάντα. Βεβαίως οι ίδιοι δεν τίθενται σχεδόν ποτέ στη βάσανο της κριτικής, διότι αποφεύγουν να πάρουν θέση και πολύ περισσότερο αποφεύγουν την πράξη.

 

Σε κάθε περίπτωση όση βαρύτητα έχει η άποψη του Τσιτσιπά για τα εμβόλια, έχει και η άποψη ενός μητροπολίτη, ενός ταξιτζή, ενός πολιτικού, ενός καλλιτέχνη, ενός δημοσιογράφου κτλ. Δηλαδή καμιά βαρύτητα. Είτε είναι, είτε δεν είναι influencers. Και στην τελική ας κρίνουν τον Τσιτσιπά οι συνάδελφοί του, οι αθλητές... Περισσότερο θα έπρεπε να μας απασχολεί και να μας προβληματίσει το γιατί ένας νέος άνθρωπος με τόσες προσλαμβάνουσες παραστάσεις έχει αυτή την άποψη.

Οι σχολιασμοί ανήκουν σε έναν μικρόκοσμο ορισμένων νοματαίων, οι οποίοι θα ήθελαν πολύ να είναι και οι ίδιοι influencers, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Ας το κοιτάξουν μήπως και βρουν τις αιτίες... Κατά το «όσα δε φτάνει η αλεπού...».

 

Διαβάζω τους ίδιους ανθρώπους που έσπευσαν να χλευάσουν τον Τσιτσιπά για όσα είπε, να παίρνουν με το καλημέρα θέση για μια αρχιτεκτονική πρόταση για την ανάπλαση της Αριστοτέλους. Πιάνονται από τη διαμόρφωση σε ένα κομμάτι του άξονα, όπου προβλέπεται να φυτευτούν φοίνικες.

 

Το τι γράφεται και λέγεται αυτές τις μέρες είναι τρομερά αστείο. Ο καθένας που άκουσε «φοίνικες» άρχισε τις περισπούδαστες αναλύσεις για το πόσο δεν ταιριάζουν οι φοίνικες στη Θεσσαλονίκη. Στη βιβλιοθήκη μου έχω –λόγω επαγγέλματος- καμιά πενηνταριά βιβλία (καλαίσθητες και ακριβοπληρωμένες εκδόσεις) από αποτελέσματα αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για τη Θεσσαλονίκη. Στις πολλές δεκαετίες το πώς φαντάστηκαν διάφορα σημεία της πόλης αρχιτέκτονες και άλλοι επιστήμονες είναι εκπληκτικό. Κάποια σχέδια προκρίθηκαν και έγιναν πράξη. Ε, δεν χάσαμε τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης, ούτε η πόλη έπαθε τίποτα βρε αδελφέ.

 

Στον αντίποδα υπάρχει και η άποψη να μη γίνει τίποτα και να μην αλλάξει το παραμικρό στην πόλη. Από τη μια είναι εκείνοι που το υποστηρίζουν διότι τους αρέσει η πόλη ως έχει. Τους σέβομαι και σέβομαι και την άποψή τους. Οι περισσότεροι όμως δεν θέλουν να αλλάξει κάτι στην πόλη επειδή ξεβολεύονται, επειδή η δική τους αισθητική είναι διαφορετική από άλλων και πάει λέγοντας. Σεβαστό να επιμένουν στην άποψή τους, αλλά προσωπικά δεν μπορώ να τη συμμεριστώ. Υπάρχουν διαδικασίες για να λαμβάνονται με δημοκρατικό τρόπο αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον της πόλης. Πρώτα πρέπει όλοι να σεβόμαστε αυτές τις διαδικασίες. Σε άλλη περίπτωση δεν θα γίνει ποτέ το παραμικρό. Άλλωστε, για την τήρηση αυτών των διαδικασιών κρίνονται και όσοι έχουν τις αποφασιστικές αρμοδιότητες...

 

Υπάρχει και μια κατηγορία πολιτών, οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους θεωρούν ότι μόνον η δική τους άποψη είναι η σωστή και οποιαδήποτε άλλη πρέπει να αφανιστεί με κάθε τρόπο. Λυπάμαι που τους το λέω, αλλά ανήκουν σε μια μειοψηφία, με την οποία δεν συμφωνεί η πλειοψηφία. Η επιβολή της μειοψηφικής άποψης στην πλειοψηφική δεν είναι δημοκρατική.

 

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση όλοι μπορούν να καταθέτουν την άποψή τους για τα πάντα. Επαΐοντες; Δεν ενοχλούμαι καθόλου από την όποια κριτική σε οποιονδήποτε και οτιδήποτε. Αξιολογώ όμως ποιος λέει τι. Πόσο σχετικός ή άσχετος είναι με το θέμα για το οποίο εκφράζει άποψη. Τι συμφέροντα έχει. Και κυρίως ποια είναι τα λογικά επιχειρήματά του.

 

Προφανώς και είναι σεβαστή η κριτική σε μια αρχιτεκτονική μελέτη για την ανάπλαση της Αριστοτέλους, όπως είναι σεβαστή η αντίδραση στη μέθοδο κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου του μετρό, όπως είναι σεβαστή η θέση για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ και για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο σημερινό εκθεσιακό κέντρο κτλ. Αρκεί εκείνοι που ασκούν την όποια κριτική, που αντιδρούν ή προτείνουν διαφορετικά, να είναι σχετικοί με το αντικείμενο, να μην οδηγούνται από αλλότρια του συλλογικού συμφέροντος κίνητρα και να έχουν ορθολογικά επιχειρήματα. Διότι θυμίζω, σε όλες τις προαναφερθείσες περιπτώσεις όσοι έλαβαν τις αποφάσεις έχουν την αναγκαία δημοκρατική νομιμοποίηση να το κάνουν και συνεπώς ισχυρά επιχειρήματα για να προχωρήσουν σε πράξεις.

 

Σε κάθε περίπτωση, επειδή ετησίως εκφράζω δημοσίως 52 απόψεις για διάφορα θέματα, δεν διεκδικώ το αλάθητο, ούτε θεωρώ εαυτόν παντογνώστη. Νιώθω πως το δικό μου δικαίωμα το έχουν όλοι και για όλα. Και γι' αυτό δέχομαι όλες τις απόψεις (πλην ελαχίστων ακραίων εξαιρέσεων), τις διαβάζω και τις αξιολογώ. Τελικά τις υιοθετώ ή τις απορρίπτω. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν καθοδηγούμαι και δεν καθοδηγώ.

 

Τι κάνει τον Τσιτσιπά εξάλλου influencer; Μα όλοι όσοι ασχολούνται μαζί του και είναι τόσοι πολλοί... Ό,τι δηλαδή έκανε εμβληματικό το έργο της Νέας Παραλίας, που υλοποιήθηκε παρά τις αντίθετες απόψεις κι ό,τι θα δώσει υπεραξία στο μετρό, το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, τη ΔΕΘ, την Αριστοτέλους...

 

Τα είπαν άλλοι πολύ πριν από εμάς: Αυτά που λέει η Έλενα για τη Μαρία χαρακτηρίζουν κυρίως την Έλενα κι όχι τη Μαρία.

 

Πηγή: www.voria.gr/article/o-tsitsipas-ke-ta-emvolia-i-aristotelous-ke-i-finikes-ke-alles-istories

About ΤΕΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Leave a Reply