Select Menu

ads2

ads2

Slider

Travel

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


link για pchands

Performance

Cute

My Place

Racing

Videos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΔΟΥΝ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ:

Δημοσιογραφόντας 46 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 1973 και όντας Συντάκτης της Εφημερίδος του «ΜΑΧΗΤΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ» το 1980, ΥΠΌ ΤΟΝ ΑΕΊΜΝ...

» » » " ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΗ''
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

 


Γράφει ο Αντώνης Σαββίδης


Επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν ή αλλιώς επειδή η καλύτερη διαχείριση μιας κρίσης είναι η πρόληψη της, προτείνονται τα εξής μέτρα:

Α. ΑΜΕΣΑ

ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ GPS ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ. Είναι δεδομένο ότι πολλές πυρκαγιές δεν μπορούν να σβηστούν γιατί οι οδηγοί των πυροσβεστικών και υδροφόρων οχημάτων δεν ξέρουν πως – από ποιο δρόμο – να φτάσουν στα επίμαχα σημεία. Γι’ αυτό, υπάρχει επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος για την οποία προτείνονται τα παρακάτω: Μπορούν όλα τα διαθέσιμα οχήματα και ιδίως αυτά των οποίων οι οδηγοί δεν γνωρίζουν το τοπικό οδικό δίκτυο, όπως τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, να διαθέτουν συσκευές GPS με τους κατάλληλους χάρτες, μέσω των οποίων θα μπορούν εύκολα να προσεγγίζουν τις εστίες πυρκαγιάς, εναλλακτικά πρέπει σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα να καθοριστούν ομάδες από τουλάχιστον 6 άτομα τα οποία θα αναλαμβάνουν να καθοδηγούν τα πυροσβεστικά οχήματα στο τόπο της πυρκαγιάς. Κατά προτίμηση, θα πρέπει να είναι άτομα που ξέρουν καλά τις περιοχές τους, που συνήθως δεν λείπουν σε διακοπές κατά τους θερινούς μήνες και που έχουν κινητό τηλέφωνο. Τα στοιχεία πρόσβασης τους (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, σταθερό και κινητό τηλέφωνο) θα πρέπει να είναι καταχωρημένα σε ένα ενιαίο κατάλογο. Ο ενιαίος αυτός κατάλογος θα πρέπει να βρίσκεται στα χέρια όλων των ‘καθοδηγητών’ όλων των δημοτικών διαμερισμάτων, των προέδρων των τοπικών συμβουλίων καθώς και τουλάχιστον 4 ανθρώπων της κεντρικής υπηρεσίας του Δήμου, με τον ιεραρχικά ανώτερο εξ αυτών να παίζει τον ρόλο του ατόμου συντονιστή – επαφής με την πυροσβεστική υπηρεσία. Τα πολλά άτομα – συντονιστές της κεντρικής υπηρεσίας χρειάζονται για να μην υπάρχει νέκρωση του συστήματος σε περίπτωση απουσίας εκτός Δήμου ενός ή δύο ατόμων. Τα πολλά άτομα - καθοδηγητές ανά δημοτικό διαμέρισμα χρειάζονται και για να αναπληρώνουν αλλήλους και για να μπορούν να καθοδηγούν διαφορετικά οχήματα ταυτοχρόνως. Συνδυασμός και των δύο συστημάτων προσανατολισμού (GPS και ομάδες καθοδηγητών) βεβαίως είναι η άριστη λύση στο πρόβλημα.

Β. ΒΡΑΧΥΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ

1). ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤ’ ΕΞΟΧΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ: Επειδή η επικράτεια του Δήμου είναι μεγάλη σε έκταση, καλό είναι να καθοριστούν οι περιοχές στις οποίες κατά προτεραιότητα θα ληφθούν τα παρακάτω μέτρα., όπως κατοικημένες περιοχές, περιοχές πέριξ οδικών αξόνων, κ.α.

2). ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ: Κινητοποίηση όλων των κατοίκων όλων των περιοχών με περιοχές απειλούμενες από φωτιά – δηλ. ουσιαστικά όλου του Δήμου - με συντονισμό από τον Δήμο. Μέσα στον χειμώνα να ετοιμασθεί το σύστημα πυροπροστασίας (π.χ. περιπολίες στις ευαίσθητες περιοχές) στο οποίο θα κληθούν να συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι του κάθε Δήμου (π.χ. δηλώνοντας τις ημέρες και ώρες του επερχόμενου θέρους που θα είναι διαθέσιμοι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό).

Σημειώνεται ότι η οργανωμένη κινητοποίηση των περισσοτέρων κατά το δυνατόν κατοίκων θα οδηγήσει στην μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση τους για θέματα περιβάλλοντος, που πρέπει να είναι αντικειμενικός σκοπός εκ παραλλήλου με την πυροπροστασία.

3). ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Καταγραφή όλων των διαθέσιμων οχημάτων – πυροσβεστικών και υδροφόρων – του Δήμου, εταιριών που δραστηριοποιούνται εντός του Δήμου και ιδιωτών. Κάλυψη των τυχόν ελλείψεων με σκοπό την επαρκή (ανάλογα με την έκταση προς φύλαξη) διαθεσιμότητα οχημάτων σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Έλεγχος της ύπαρξης δικτύων κινητής τηλεφωνίας και των τριών εταιριών κινητής τηλεφωνίας σε όλες τις περιοχές. Για την περιοχή που δεν ‘πιάνει κάποιο κινητό, θα πρέπει τα αντίστοιχα οχήματα να είναι εφοδιασμένα με συσκευές ασύρματης επικοινωνίας (VHF) . Περιοδικός έλεγχος της καλής λειτουργίας του εξοπλισμού πυρόσβεσης (π.χ αντλιών, σωλήνων).

4). ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΙ/ΕΣ ΔΑΣΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ - ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ: Χαρτογράφηση όλων των υπαρχόντων δασικών δρόμων και κατά το δυνατόν διαπλάτυνση τους ούτως ώστε να λειτουργούν και ως αντιπυρικές ζώνες.

5). ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ: Η Δασική υπηρεσία της Περιφέρειας μαζί με τη Νομαρχία και το Δήμο να προβούν στην διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών προτιμώντας περιοχές με χαμηλή βλάστηση (γιατί εκεί που υπάρχει υψηλή βλάστηση, π.χ. ψηλά πεύκα με κουκουνάρια, το πλάτος μιας αντιπυρικής ζώνης πρέπει να είναι πολύ μεγάλο και άρα είναι ακριβότερη και μεγαλύτερης δυσκολίας η διάνοιξη τους). Σε όλα τα σοβαρά κράτη, τον χειμώνα οι δασικές υπηρεσίες δεν κάθονται (όπως στην πατρίδα μας) αλλά δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες.

6). ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΙ ΚΡΟΥΝΟΙ – ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΥΔΑΤΟΣ

Χαρτογράφηση και έλεγχος της καλής λειτουργίας όλων των υφιστάμενων κρουνών. Εκεί που δεν υπάρχουν να δημιουργηθούν νέοι πυροσβεστικοί κρουνοί με στόχο την επαρκή κάλυψη όλου του δήμου, και την δυνατότητα πολλαπλής και ταχείας άντλησης ύδατος (δηλ. να υπάρχουν είτε πολλοί κρουνοί είτε ένας κρουνός πολλών εξόδων με νερό με πίεση που να μπορεί να γεμίσει ταυτοχρόνως περισσότερα του ενός πυροσβεστικά οχήματα). Εκεί που η δημιουργία δικτύου παροχής ύδατος είναι τεχνικά πολύ δύσκολη, να τοποθετηθούν – κτιστούν δεξαμενές αποθήκευσης ύδατος. Θα μπορούσαν να είναι τύπου στέρνας, που τον χειμώνα θα γεμίζουν με τα όμβρια και θα το καλοκαίρι θα καλύπτονται με λαμαρίνες (προς μείωση της εξάτμισης του νερού).

Έκανα αυτή την ανάρτηση, για να γίνει αντιληπτό, ότι και ιδέες υπάρχουν και σχέδια υπάρχουν για πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Βεβαίως, δεν ξέρω εάν υπάρχει βούληση και αποφασιστικότητα για υλοποίηση τέτοιων σχεδίων από την Διοίκηση (κεντρική, περιφερειακή, τοπική) και εθελοντές πολίτες.

Ειδικά εμείς οι πολίτες που διαμαρτυρόμαστε για το ''τι κάνει το κράτος'' παίζοντας τάβλι, μπουρλότ, μπιρίμπα... στο καφενείο και χωρίς να έχουμε συμμετάσχει έστω μια φορά σε κατάσβεση πυρκαγιάς ή ενέργεια πρόληψης (πχ περιπολία στο βουνό), είμαστε οι κυρίως ένοχοι... εν μέρει ηθικοί αυτουργοί όλων εκείνων των δινών που αφήνει πίσω της η πύρινη λαίλαπα...



Από το face book 4/8/21

About ΤΕΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Leave a Reply