«Μπροστά μας ακόμη ο κίνδυνος τραπεζικής αστάθειας για το 2019» απαντά με
τετρασέλιδη επιστολή του στην Εύα Καϊλή, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi,
μόλις μηδενίστηκε το ELA (emergency liquidity assistance) για τις Ελληνικές
τράπεζες και ανακοινώθηκε το νέο πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η πολιτική αστάθεια, ο όγκος των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, και ο φόβος δημιουργίας νέων τέτοιων δανείων στη κορυφή της λίστας των κινδύνων.
Σε μία αναλυτική επιστολή τεσσάρων σελίδων προς την Εύα Καϊλή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας περιγράφει τα μέσα επίβλεψης των συστημικών κινδύνων που προκύπτουν για την ΕΕ, εξαιτίας της πλημμελούς αντιμετώπισης του “shadow banking” στο νέο εποπτικό και κανονιστικό καθεστώς. Ο Mario Draghi αναγνωρίζει τους κινδύνους που επισημαίνει η Εύα Καϊλή και περιγράφει τις μεθόδους εποπτείας στο μακρο-προληπτικό και μικρο-προληπτικό πλαίσιο.
«Την ίδια ακριβώς μέρα που οι Ελληνικές τράπεζες τελειώσαν με τον ELA, ο Mario Draghi κόβει τους πρόωρους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης που βιάζεται να διακηρύξει την επιστροφή στη κανονικότητα. Οι κίνδυνοι και οι προϋποθέσεις χρηματοπιστωτικής σταθερότητας περιγράφονται αναλυτικά στην απάντησή του, ενώ αυτά που θέτει σαν προϋποθέσεις στη επιστολή, απέχουν παρασάγγας από τις πρακτικές της κυβέρνησης στη διατήρηση ενός νοσηρού τραπεζικού συστήματος, όπως δείχνει η υπόθεση της Τράπεζας Σύριζα-Attica Bank, υπογράμμισε η Εύα Καϊλή.
Αναφορικά με το νέο σχέδιο νόμου για τη προστασία της πρώτης κατοικίας και της διευθέτησης των επαγγελματικών NPLs η Εύα Καϊλή υπογράμμισε: «Είναι υποχώρηση Τσίπρα, που προστατεύει μόνο την προεκλογική του εκστρατεία για τους επόμενους μήνες, καθώς δεν απειλεί να τινάξει στον αέρα νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τράπεζες, αλλά ναρκοθετεί την επόμενη μέρα της απαλλαγής μας από την κυβέρνηση του. Στην ρύθμιση θα πρέπει να μπαίνουν αυτόματα όσοι έχουν “χτίσει equity” έχοντας αποπληρώσει σημαντικό μέρος του δανείου τους, ακόμα και 30% ώστε να προστατεύονται οι συνεπείς. Επίσης δεν προστατεύονται οι εγγυητές και μένουν εκτεθειμένοι, ελπίζοντας στην μετά Τσίπρα εποχή για λύσεις.
«Οι ισολογισμοί των πέντε βασικών Ελληνικών τραπεζών απέχουν από τη κανονικότητα με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ. Η “λίστα κινδύνων ” που επισημαίνει ο Ντράγκι είναι βραδύκαυστα φιτίλια σε βαρέλια γεμάτα δυναμίτη.
Όσο ο όγκος των NPLs είναι δυσβάστακτος μέσα στα βιβλία των τραπεζών και όσο μένει ανολοκλήρωτος ο EDIS (πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων), ούτε κανονικότητα υπάρχει, ούτε σοβαρότητα στο επιχείρημα περί επιστροφής σε αυτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια