Select Menu

ads2

ads2

Slider

Travel

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


link για pchands

Performance

Cute

My Place

Racing

Videos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΔΟΥΝ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ:

Δημοσιογραφόντας 46 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 1973 και όντας Συντάκτης της Εφημερίδος του «ΜΑΧΗΤΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ» το 1980, ΥΠΌ ΤΟΝ ΑΕΊΜΝ...

» » Ο ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (ΓΡΑΦΕΙ Η ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΙΑΜΑΝΤΑ)
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση



Οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν μεγάλη σημασία στο κάλλος, δηλαδή στην υψηλή αισθητική απόλαυση. Το σωματικό κάλλος συνδέθηκε με τη θεά Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα και τη ομορφιάς. Πιο συγκεκριμένα, η  περιποίηση ήταν δείγμα σεβασμού προς τον ίδιο τον άνθρωπο. Γι’ αυτό λοιπόν οι γυναίκες φρόντιζαν το δέρμα τους, έβαφαν το πρόσωπό τους, έκαναν χτενίσματα στα μαλλιά τους και φορούσαν κοσμήματα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο καλλωπισμός ήταν προνόμιο και των αντρών, οι οποίοι έπρεπε να είναι όμορφοι και καθαροί.
Επαγγέλματα  ομορφιάς-ευεξίας στην αρχαία Ελλάδα ήταν τα παρακάτω:

1)  Αρωματοποιοί:ασχολούνταν με την παρασκευή αρωμάτων. Τα αρώματα διακρίνονταν σε δύο κατηγορίες: α) σε αυτά που βρίσκονταν σε υγρή κατάσταση, τα έλαια β)στα παχύρρευστα και στερεά, τις αλοιφές. Κάποιες από τις βασικές πρώτες ύλες ήταν το βάλσαμο, η κανέλα, το νάρδο(λεβάντα) και η σμύρνα.

2)  Αλοιφοποιοί:παρασκεύαζαν αλοιφές με πρώτες ύλες βότανα π.χ. θυμάρι, φασκόμηλο, μαντζουράνα τις οποίες τοποθετούσαν μέσα σε έλαια και έτσι δημιουργούσαν παχύρευστες αλοιφές.

3)  Αλείπτες:άλειφαν με λάδι το σώμα των ανδρών πριν την άθληση. Ήταν εξειδικευμένα άτομα, καλοί γνώστες της ανατομίας του σώματος και της υγιεινής του. Περνούσαν πολλές ώρες της ημέρας κοντά στους αθλητές, τους οποίους έκαναν μάλαξη με χλιαρό ελαιόλαδο.


4)  Ιατρολείπτες- μαλάκτες: έκαναν μάλαξη στους αθλητές πριν την άθληση, με στόχο να κρατήσουν το σώμα τους στην καλύτερη δυνατή κατάσταση πριν τους αγώνες και μετά(την άθληση). Ο Ιπποκράτης δίδασκε στους μαθητές τους τα πλεονεκτήματα από το τρίψιμο για την αυτοθεραπεία   του σώματος. Επιπλέον συνιστούσε μάλαξη σε συνδυασμό με κατάλληλη δίαιτα, γυμναστική, ξεκούραση, φρέσκο αέρα και μουσική, έτσι ώστε να διατηρηθεί το σώμα σε καλή κατάσταση.

5)  Βαλανείς- παραχύτες: περιέχυναν με κρύο νερό τους αθλητές μετά την εκγύμναση για να ξεπλυθούν και να καθαρίσει η επιδερμίδα(είχε προηγηθεί ένα δυνατό τρίψιμο για να απομακρυνθεί η σκόνη και ο ιδρώτας).


6)  Δρωπακιστές: αποψίλωναν το τρίχωμα και τα νύχια του ανθρώπινου σώματος.

7)  Κουρείς: περιποιούνταν την κόμη. Πιο συγκεκριμένα φρόντιζαν το μήκος των μαλλιών, τα γένια, το μουστάκι των αντρών, τη βαφή των μαλλιών σε άντρες και γυναίκες, για να καλύψουν τη λευκότητα των τριχών ή να ανοίξουν το χρώμα τους. Το πιο διαδεδομένο χρώμα βαφής ήταν το ξανθό. Ειδικότερα οι γυναίκες είχαν την τάση να μαζεύουν τα μαλλιά τους και να κάνουν κοτσίδες με αρμονικά σχήματα.



About ΤΕΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Leave a Reply