Pages

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2025

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΚΙΛΚΙΣ

 


ΔΑΟΚ Π.Ε. Κιλκίς: Πολύ καλή χρονιά για τους αμπελουργούς της Π.Ε. Κιλκίς, με επιβεβαίωση της υψηλής ποιότητας της τοπικής παραγωγής και του ρόλου της περιοχής ως βασικού προμηθευτή της πρώτης ύλης για τον ελληνικό οινικό τομέα 

Ολοκληρώθηκε ο φετινός τρύγος στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς και, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κιλκίς, η χρονιά κρίνεται πολύ καλή για τους αμπελουργούς της περιοχής,  αναφορικά με τις ποσότητες της φετινής συγκομιδής σταφυλιών.

Αναλυτικότερα, από τα συνολικά 6.770 στρέμματα του αμπελώνα Κιλκίς με οινοποιήσιμες ποικιλίες, δηλώθηκαν ως παραγωγικά τα 5.794 στρέμματα, ποσοστό 86% της συνολικής έκτασης. Τα υπόλοιπα 976 στρέμματα αφορούν κυρίως νέες φυτεύσεις που δεν έχουν ακόμη εισέλθει στην παραγωγή.

Η συνολική παραγωγή σταφυλιών για τον τρύγο του 2025 διαμορφώθηκε στους 4.745 τόνους, αυξημένη κατά 40% σε σχέση με την περσινή δύσκολη χρονιά (τρύγος 2024).

Οι περιοχές Γουμένισσα, Γερακώνα, Φιλυριά και Στάθης, στον πυρήνα της Ζώνης παραγωγής οίνων Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε., συγκεντρώνουν το 86% της συνολικής παραγωγής της Π.Ε. Κιλκίς, ενώ η παραμεθόρια ζώνη των Πλαγίων, Φανού, Χαμηλού και Ειδομένης συμμετέχει με ποσοστό 6%.

Ως προς το χρώμα των σταφυλιών, τα λευκά αντιστοιχούν στο 49,5% της παραγωγής, ενώ τα ερυθρά/ερυθρωπά στο 50,5%.

Η φετινή παραγωγή προήλθε από 35 ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή, με κυρίαρχη το Ξινόμαυρο (15% – περίπου 700 τόνοι). Ακολουθούν οι ποικιλίες Merlot (14%), Ασύρτικο (13%), Sauvignon blanc (9%), Cabernet Sauvignon (8%), Ροδίτης (7%), Μαλαγουζιά και Chardonnay (6%), Syrah (5%) και η τοπική Νεγκόσκα (4%).

Από τη συνολική παραγωγή, το 10% οδηγήθηκε σε απόσταξη, το 33% διακινήθηκε μέσω της Ομάδας Παραγωγών «Εύφορη Γη», ενώ το υπόλοιπο 57% παραδόθηκε απευθείας σε οινοποιεία.

Στα οινοποιεία της Π.Ε. Κιλκίς επεξεργάστηκε το 25% της παραγωγής, ενώ το υπόλοιπο 75% διακινήθηκε σε οινοποιεία σχεδόν σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα -από τα Ιωάννινα έως τη Ροδόπη και από τη Θεσσαλονίκη έως τα Τρίκαλα - γεγονός που επιβεβαιώνει την υψηλή ποιότητα της τοπικής παραγωγής και τον ρόλο της περιοχής ως βασικού προμηθευτή πρώτης ύλης για τον ελληνικό οινικό τομέα.

Από την επεξεργασία των Δηλώσεων Συγκομιδής προκύπτει ότι, τα οινοποιεία της Π.Ε. Κιλκίς προτιμούν κυρίως τις ερυθρές ποικιλίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 65% της συνολικής ποσότητας που επεξεργάστηκε εντός της Περιφερειακής Ενότητας. Αντίθετα, τα οινοποιεία εκτός Κιλκίς απορρόφησαν κυρίως λευκές ποικιλίες, σε ποσοστό 64% των ποσοτήτων που διακινήθηκαν εκτός νομού.

Εν αναμονή της εμφιάλωσης της Εσοδείας 2025, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κιλκίς εύχεται η νέα χρονιά να αποτελέσει μια εξίσου πολύ καλή χρονιά και για τους οινοποιούς, προσφέροντας μια ανάσα στον απαιτητικό αγώνα της παραγωγής και μεταποίησης του μοναδικού αγροτικού προϊόντος με πιστοποιημένο ονοματεπώνυμο στην Π.Ε. Κιλκίς: Π.Ο.Π. Γουμένισσα – Π.Γ.Ε. Πλαγιές Πάικου.

*Στοιχεία από το πρωτογενές αρχείο Δηλώσεων Συγκομιδής Αμπελοκαλλιέργειας των Ψηφιακών Υπηρεσιών ΥΠΑΑΤ – Επεξεργασία στοιχείων: ΔΑΟΚ Κιλκίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου