Pages

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

O ΆΔΩΝΙΣ ΤΩΡΑ ΠΗΡΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΓΙΑΤΡΩΝ!

 


Ο Γεωργιάδης κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο για την προσέλκυση προσωπικού στις άγονες περιοχές

Έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο απραξίας, με μόνο «έργο» τα ιδιωτικά χειρουργεία σε δημόσια νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε προχθές το βράδυ στη Βουλή νομοσχέδιο που περιλαμβάνει κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών στις άγονες περιοχές, καθώς εδώ και μήνες το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι σε… κώμα.

Τις ρυθμίσεις για τα κίνητρα που αφορούν την προσέλκυση ιατρών σε άγονες περιοχές προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτηση στο προσφιλές του μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Όπως ανέφερε, επικαιροποιείται και συμπληρώνεται το πλαίσιο που διέπει τα μη οικονομικά κίνητρα, μετά τον επανακαθορισμό των προβληματικών και άγονων περιοχών, και τη θέσπιση των σημαντικά αυξημένων οικονομικών κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ.

Οι νέες προς ψήφιση διατάξεις αφορούν:

·        Τη μετάθεση ιατρών και οδοντιάτρων κλάδου ΕΣΥ από και προς υγειονομικές δομές που βρίσκονται σε προβληματικές και άγονες περιοχές, προκειμένου να είναι ευχερέστερη η κινητικότητά τους.

·        Τον ευνοϊκότερο υπολογισμό της υπηρεσίας των ιατρών και οδοντιάτρων κλάδου ΕΣΥ σε υγειονομικές δομές που βρίσκονται σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α, προκειμένου να εξελιχθούν ταχύτερα στον επόμενο βαθμό.

·        Την αύξηση των επιπλέον ημερών εκπαιδευτικής άδειας για τους γιατρούς και τους οδοντιάτρους που υπηρετούν σε προβληματικές και άγονες περιοχές, για την επιστημονική τους εξέλιξη και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευσή τους.

·        Τη δυνατότητα συνυπηρέτησης των πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων που είναι σύζυγοι ή συμβίοι με τους γιατρούς και τους οδοντιάτρους κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές προβληματικών και άγονων περιοχών.

Στα μη οικονομικά κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής ιατρών του κλάδου ΕΣΥ σε προβληματικές και άγονες περιοχές περιλαμβάνεται η μετάθεση από άγονη περιοχή σε άλλη υγειονομική δομή μετά τη συμπλήρωση τριών ετών (αντί των πέντε ετών που ίσχυε) από άγονη περιοχή Α’. Προστέθηκε πρόβλεψη και για τους υπηρετούντες σε άγονες περιοχές Β’ μετά τη συμπλήρωση πέντε ετών, αν και δεν προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

Η μετάθεση θα ολοκληρώνεται εντός έξι μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης, αντί των 12 μηνών που ισχύει μέχρι σήμερα.

Κίνητρα δίνονται και στη βαθμολογική εξέλιξη των γιατρών.

Ειδικότερα, αλλάζει ο υπολογισμός συνολικού χρόνου υπηρεσίας επιμελητών Α’ και Β’ μετά τον διορισμό με συντελεστή 1,3 έπειτα από πέντε χρόνια πραγματικής υπηρεσίας σε άγονη Α, εφόσον δεν ζητήσουν μετάθεση στην τριετία. Η προαγωγή στον επόμενο βαθμό θα γίνεται περίπου 1,5 χρόνο νωρίτερα (δηλαδή 5,5 χρόνια αντί για 7 που ίσχυε). Η εξέλιξη κανονικά επέρχεται έπειτα από επτά χρόνια υπηρεσίας, άρα αποτελεί κίνητρο για παραμονή για επιπλέον δύο χρόνια, πέραν των τριών που προβλέπονται για τη μετάθεση.

Στο νομοσχέδιο προστέθηκαν και οι επιμελητές Α’, ενώ προηγουμένως αφορούσε μόνο επιμελητές Β’ αυτούς, που επωφελούνται από την παραπάνω μείωση της προϋπόθεσης του χρόνου παραμονής που πρέπει να συμπληρωθεί, από επτά σε πέντε χρόνια.

Επιπλέον χορηγείται εκπαιδευτική άδεια ενός μήνα στη 2ετία, αντί για πέντε ημέρες ανά έτος που ισχύει μέχρι σήμερα.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα συνυπηρέτησης.

Ο/η σύζυγος ή συμβίος/συμβία που είναι δημόσιος υπάλληλος (μόνιμος ή Ι∆ΑΧ) επιτρέπεται να αποσπάται, κατά παρέκκλιση της διαδικασίας του ενιαίου συστήματος κινητικότητας, σε υπηρεσία που βρίσκεται στην περιοχή που υπηρετεί ο γιατρός.

«Με τη ρύθμιση αυτή συμπληρώνουμε όλο μας το σχέδιο για την πλήρη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων ιατρών στις άγονες περιοχές. Με τις έως τώρα δράσεις μας (νόμος του θέρους και ΚΥΑ για τα οικονομικά κίνητρα στις άγονες περιοχές) πετύχαμε να καλύψουμε τις 201 από τις 293 για αρκετό καιρό άγονες θέσεις που παραλάβαμε.

Με τη ρύθμιση αυτή και την άμεση επαναπροκήρυξη των 92 κενών ακόμα οργανικών θέσεων, πιστεύουμε ότι θα βρούμε εντός του πρώτου τριμήνου του 2025 ενδιαφερομένους και γι’ αυτές τις τόσο δύσκολες προς κάλυψη τελευταίες θέσεις» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου