Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο
στις 16 Οκτωβρίου, μέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο
Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.
Θέμα του φετινού εορτασμού (2018): «Οι δράσεις μας
είναι το μέλλον μας».
Έρευνα του ΙΕΛΚΑ για
την Ελλάδα
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, το Ινστιτούτο
Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) πραγματοποίησε έρευνα, στην
οποία καταγράφονται οι αλλαγές που έχουν επέλθει στις διατροφικές και
καταναλωτικές τάσεις των Ελλήνων. Τα πορίσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στις
15 Οκτωβρίου 2018.
Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΕΛΚΑ, η διατροφή των
ελληνικών νοικοκυριών έχει επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση, καθώς
το μείγμα αγορών σε σχέση με τα είδη διατροφής έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά τα
τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα συνολικά καταγράφεται μία μείωση στην αξία των
αγορών κατά 21%, ενώ η εκτίμηση για τη μείωση του όγκου – ποσότητας των αγορών
είναι της τάξης του 15%.
Χαρακτηριστικές είναι οι αλλαγές που καταγράφονται σε
συγγενικές ομάδες τροφίμων. Συγκεκριμένα,οι φθηνότερες επιλογές για πρόσληψη
πρωτεϊνών, όπως τα όσπρια παρουσιάζουν αύξηση κατά 10% από 15 σε 16,6 κιλά, και
τα πουλερικά αύξηση κατά 9% από 36,4 σε 39,5 ενώ ακριβότερες επιλογές
παρουσιάζουν μείωση, όπως π.χ. το μοσχάρι κατά 24% από 47,6 κιλά σε 35,9 και το
αρνί – κατσίκι κατά 25% από 13,5 κιλά σε 10,2 κιλά. Αντίστοιχα καταγράφεται μία
σημαντική αύξηση στην πρόσληψη υδατανθράκων τόσο από ζυμαρικά όσο και από ρύζι
κατά 14% και 8% αντίστοιχα. Στις θετικές κατευθύνσεις προς πιο υγιεινές
διατροφικές επιλογές καταγράφεται η μείωση στην πρόσληψη ζάχαρης κατά 44% και
αναψυκτικών κατά 43%. Αντίθετα στις αρνητικές κατευθύνσεις καταγράφεται τόσο η
μείωση σε φρούτα και λαχανικά κατά 23% και 20% αντίστοιχα, όσο και η μείωση στα
γαλακτοκομικά, με μείωση 14% για το γάλα και 24% για το τυρί, αλλά και μείωση
για το ελαιόλαδο κατά 18%.
Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ αποκαλύπτει ότι 4 στους 10
καταναλωτές δηλώνουν ότι το 2017 άλλαξαν τη διατροφή τους. Η συγκεκριμένη τάση
είναι εντονότερη στις μικρότερες ηλικίες. Το ποσοστό των καταναλωτών που
επιλέγουν αποκλειστικά την μεσογειακή κουζίνα μειώνεται όλο και περισσότερο
καθώς μικραίνει η ηλικία και ειδικά στις ηλικίες κάτω των 35 ετών το ποσοστό
που επιλέγει την ελληνική διατροφή πέφτει κάτω από το 50% με τους νέους να
επιλέγουν την ποικιλία από διαφορετικές κουζίνες. Πρόκειται για μία παγκόσμια
τάση, η οποία σχετίζεται και με την ανάπτυξη του διαδικτύου και των κοινωνικών
δικτύων. Αυτό καταγράφεται και στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι νέοι
καταναλωτές σε διάφορες πηγές πληροφόρησης για τη διατροφή τους. Το 50%
εμπιστεύεται τους γονείς και την οικογένεια και ακολουθούν η τηλεόραση με 24%,
τα κοινωνικά δίκτυα Τα με 16% και οι άλλες πηγές του διαδικτύου με 11%.
Η Π.Η.Δ. σε αριθμούς
κατά την Greenpeace
- Περισσότεροι από 850 εκ.
άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν σε όλο τον κόσμο.
- 2 δισ. άνθρωποι υποφέρουν από
χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών.
- 40 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε
χρόνο από πείνα, ενώ καθημερινά παράγονται 356 κιλά δημητριακών ανά άτομο.
- Μεταξύ 1967- 1997, η παγκόσμια
παραγωγή δημητριακών αυξήθηκε κατά 84% και ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε
κατά 67%, εξασφαλίζοντας ένα καθεστώς επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμιο
επίπεδο.
- Την ίδια περίοδο, το κόστος
παραγωγής των τροφίμων μειώθηκε εντυπωσιακά, παρασύροντας σε αντίστοιχη
μείωση και τις τιμές τους.
- Η βιομηχανία τροφίμων σπαταλά
40 δις δολάρια σε διαφήμιση.
- Για κάθε δολάριο που ξοδεύει ο
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στον
κόσμο, η βιομηχανία τροφίμων ξοδεύει 500 δολάρια για την προώθηση των
επεξεργασμένων τροφίμων.
- Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου
Οργανισμού Υγείας, αυτή τη στιγμή 300 εκ. ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι
παχύσαρκοι. 100 εκ. περισσότεροι από το 1995.
- Μέχρι το 2020, η παχυσαρκία και
οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και
ορισμένοι τύποι καρκίνου) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως.
Το 1998, το αντίστοιχό ποσοστό ήταν της τάξεως του 60%.
- Από το 1979 μέχρι τα μέσα 1990,
η ετήσια κατανάλωση κρέατος στο νότιο ημισφαίριο αυξήθηκε κατά 70 εκ.
Τόνους, σε αντίθεση με μια αύξηση 26 εκ. τόνων που σημειώθηκε στο βόρειο
ημισφαίριο.
- Οι Η.Π.Α., η Κίνα, η Ε.Ε και η
Βραζιλία αποτελούν το 33% του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο καταναλώνει
το 60% της παγκόσμιας παραγωγής μοσχαριού, περισσότερο από το 70% της
παγκόσμιας παραγωγής πουλερικών και περισσότερο από το 80% της παραγωγής
χοιρινού.
- Στη Ρωσία και στη Βραζιλία,
σύμφωνα με στοιχεία του 1996 και 1998, τα υπέρβαρα άτομα αντιπροσωπεύουν
το 45,4% και 31,8% του ενήλικου πληθυσμού αντίστοιχα.
- Στις Η.Π.Α. περισσότερο από το
40% των παραγόμενων τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια, με κόστος πάνω από
100 δισ. δολάρια για την αμερικάνική κοινωνία. Υπολογίσθηκε ότι το 14% των
τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια ενός νοικοκυριού βρίσκεται
πακεταρισμένο και δεν έχει λήξει.
- Αν κάθε αμερικάνος μειώσει την
κατανάλωση κρέατος κατά 5%, αν δηλαδή τρώει ένα πιάτο λιγότερο την
εβδομάδα, τότε θα παραχθεί ποσότητα δημητριακών ικανή να θρέψει 25
εκατομμύρια ανθρώπους.
- Αν οι 670 εκ. τόνοι από την
παγκόσμια παραγωγή δημητριακών που προορίζεται για ζωοτροφές μειώνονταν
κατά 10%, τα περίσσια δημητριακά θα έφταναν για να θρέψουν 225 εκατομμύρια
ανθρώπους.
- Τα προϊόντα αδυνατίσματος
αντιπροσωπεύουν σήμερα στην Ευρώπη μια αγορά 100 δις. δολαρίων, ποσό που
ισοδυναμεί με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν του Μαρόκου.
- 5 πολυεθνικές ελέγχουν το 90%
του παγκόσμιου εμπορίου δημητριακών.
- Μία πολυεθνική, η Μονσάντο
ελέγχει το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων στον κόσμο.
- 6 πολυεθνικές (BASF, Bayer,
Dow, Dupont, Μonsanto και Syngenta) ελέγχουν το 75-80% της παγκόσμιας
αγοράς φυτοφαρμάκων. Το 1994, ο αντίστοιχος αριθμός εταιριών ανερχόταν
στις 12.
- Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος
καταστρέφει δάση σε ραγδαίο ρυθμό. Στην κεντρική Αμερική, τα τελευταία 40
χρόνια, το 40% των τροπικών δασών έχει καταστραφεί ή καεί για να
μετατραπεί σε βοσκοτόπια βοοειδών.
- 10.000 διαφορετικά είδη έχουν
χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους για την παραγωγή τροφής εδώ και 10.000
χρόνια. Σήμερα, μόνο 150 είδη τρέφουν την ανθρωπότητα και μόνο 12 είδη
παρέχουν το 80% της θερμιδικής αξίας - το στάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι και
η πατάτα καλύπτουν το 60%.
https://www.sansimera.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου