Pages

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΕΙΔΟΜΕΝΗ. ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;




Γράφει ο Σωτήρης Ναβάκος

Όσοι περπατάτε στην 21η Ιουνίου και στα πέριξ στενά για να πάτε στη δουλειά, για καφέ ή ψώνια, θα διαπιστώσετε ότι οι ρυθμοί της πόλης μας είναι ίδιοι και απαράλλαχτοι εδώ και δεκάδες χρόνια, με ασήμαντες διακυμάνσεις.
Οι περισσότεροι Κιλκισιώτες δεν έχουν αντιληφθεί ότι σε απόσταση 20΄ από το σπίτι τους, συντελούνται κοσμοϊστορικά γεγονότα, τα οποία ίσως αλλάξουν το ρου της παγκόσμιας ιστορίας !
Σαν τη στρουθοκάμηλο, βάζουν το κεφάλι μέσα στο χώμα και δεν θέλουν να δουν την πραγματικότητα που συμβαίνει δίπλα τους. Η στη χειρότερη περίπτωση,  ενημερώνονται από την TV ή από κάτι απίθανα sites  -κυρίως Αθηνών- με πιασάρικους τίτλους και αμφιβόλου αξιοπιστίας ειδήσεις.
" Δεν θέλω να πάω γιατί θα στεναχωρηθώ που θα δω τόση δυστυχία", " Δεν πάω τι με νοιάζει; Έχω τα δικά μου προβλήματα. Ας πρόσεχαν" , " Δεν πάω, δεν θέλω να δω τους βρωμιάρηδες. Τα βλέπω κι από μακριά, φτάνει " , " Ετοιμαστείτε Έλληνες, θα έρθουν οι ισλαμιστές και θα μας ξεσκίσουν", " Μπελά βάλαμε στο κεφάλι μας, ας τους διώξουν", " Να βοηθήσουμε, ψυχούλες είναι κι αυτές"...
 Λίγο-πολύ, αυτές είναι οι απόψεις των Κιλκισιωτών, αλλά και οι απαντήσεις τους όταν τους προτείνει κάποιος να πάνε στην Ειδομένη ή το Χέρσο για να δουν με τα δικά τους μάτια, για το τι συμβαίνει πραγματικά και όχι ότι άκουσαν από εδώ κι από εκεί.
Τι κάνουν οι Κιλκισιώτες;
Η κοινωνία του Κιλκίς δεν είναι εχθρική και αρνητική στην παρουσία τόσων ξένων στην πόλη, ενώ κάποιος αριθμός Κιλκισιωτών βοηθάει εθελοντικά σε καθημερινή σχεδόν βάση.
Εκατοντάδες είναι και οι  απλοί Κιλκισιώτες που φέρνουν ρούχα, τρόφιμα, βοηθούν στα χωριά με περίσσευμα αγάπης προς τους πονεμένους που ήρθαν στον τόπο τους. Ποιοι;  Οι Έλληνες, με ατέλειωτα οικονομικά προβλήματα, με ανεργία, με κατάθλιψη με, με. Ειδικά στο Χέρσο γίνεται εξαιρετική εθελοντική δουλειά από πολλούς κατοίκους του χωριού, αλλά και άλλους Κιλκισιώτες.
Καλό όμως είναι να ξέρουν οι Κιλκισιώτες πως εκτός από τους πρόσφυγες, πολλοί είναι αυτοί που "αλωνίζουν" με διάφορους τρόπους στην περιοχή μας. Δεκάδες εκατομμύρια αλλάζουν χέρια στο νομό Κιλκίς ( μισθοδοσίες υπαλλήλων ΜΚΟ, προμήθειες, διάφορες νόμιμες και παράνομες αγοροπωλησίες κτλ) 
Κι όμως στις περισσότερες περιπτώσεις το Κιλκίς κερδίζει ελάχιστα... Το Κιλκίς φιλοξενεί, το Κιλκίς ζει το πρόβλημα, αλλά δυστυχώς και πάλι είναι έξω από τις εξελίξεις...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου