Select Menu

ads2

ads2

Slider

Travel

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


link για pchands

Performance

Cute

My Place

Racing

Videos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΔΟΥΝ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ:

Δημοσιογραφόντας 46 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 1973 και όντας Συντάκτης της Εφημερίδος του «ΜΑΧΗΤΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ» το 1980, ΥΠΌ ΤΟΝ ΑΕΊΜΝ...

» » » ΠΛΗΜΜΥΡΙΔΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ"
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση


Πλημμυρίδα επισκέψεων για την ‘’Ελληνίδα στον πόλεμο’’
Έθελξε το ενδιαφέρον πολλών Κιλκισιωτών, εντυπωσίασε και συγκίνησε η ‘’Ελληνίδα στον πόλεμο’’. Η έκθεση του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) που εξιστορεί τη δυναμική συμμετοχή των γυναικών, από τη σύσταση του σύγχρονου ελληνικού κράτους στους εθνικούς αγώνες, φιλοξενήθηκε για δύο εβδομάδες στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής. Εάν κριτήριο της καλής επικοινωνίας είναι η προσέλευση, η έκθεση πέτυχε το σκοπό της ειδικά στο μαθητικό κοινό. Χίλιοι περίπου μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων της πόλης, Γυμνασίων και Λυκείων περιηγήθηκαν την έκθεση και στάθηκαν στα εικονογραφημένα κεφάλαια της ιστορίας: στις επώνυμες και ανώνυμες Ελληνίδες αγωνίστριες του 1821 που ξόδεψαν την περιουσία τους για να αρματωθούν πλοία και πήραν και οι ίδιες τα δρεπάνια του θερισμού και τα όπλα  στο Δυρό, στο Βαλτέτσι, στο Μεσολόγγι για να υπερασπιστούν την λευτεριά του επαναστατημένου έθνους, στις γυναίκες που έδρασαν στο πεδίο της μάχης και στα μετόπισθεν ως μαχήτριες, ως εθελόντριες και ως νοσοκόμες στον Ερυθρό Σταυρό στον ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, στις γυναίκες οπλαρχηγούς του Μακεδονικού Αγώνα, Κάθε στάση στους εκθεσιακούς χώρους ήταν και μία αποκαλυπτική μαρτυρία για το έργο των γυναικών της βασιλικής οικογένειας στους Βαλκανικούς Πολέμους, για το βαρύ φορτίο που επωμίστηκαν αγόγγυστα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή απλές γυναίκες για να ξαναναστήσουν τις οικογένειές τους στη νέα Πατρίδα, για τις θρυλικές Ηπειρώτισσες που μετέφεραν πυρομαχικά σε παγωμένα και απόκρημνα περάσματα της Πίνδου, τις γυναίκες που οργανώθηκαν στην αντίσταση, κοίταξαν προκλητικά το θάνατο στα μάτια και βρέθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Φωτογραφίες δεμένες με μικρές ιστορίες και παράσημα για την αναγνώριση του αγώνα των γυναικών σε κάθε δύσκολη εθνική περιπέτεια αποτέλεσαν πολύτιμο υλικό της έκθεσης ‘’Η Ελληνίδα στον Πόλεμο’’ την οποία επισκέφθηκαν τμήματα του 2ου  , 4ου 5ου   6 ου 7ου  8ου  Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς, του  1ου,   3ου  Γυμνασίου Κιλκίς, του Γυμνασίου Καμπάνη,  του  2ου Γενικού Λυκείου Κιλκίς του 1ου και  2ο ΕΠΑΛ Κιλκίς,  του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου, του ΔΙΕΚ Κιλκίς και αρκετοί πολίτες.  




About ΤΕΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Leave a Reply