Select Menu

ads2

ads2

Slider

Travel

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


link για pchands

Performance

Cute

My Place

Racing

Videos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΔΟΥΝ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ:

Δημοσιογραφόντας 46 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 1973 και όντας Συντάκτης της Εφημερίδος του «ΜΑΧΗΤΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ» το 1980, ΥΠΌ ΤΟΝ ΑΕΊΜΝ...

» » Το έθιμο «Κουκαράς» στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Κιλκίς
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση









Την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017, αναβίωσε στο σχολείο μας, το ποντιακό έθιμο της περιοχής του Καρς«Κουκαράς», με τη συμμετοχή ομάδας μαθητών/τριών και των υπεύθυνων καθηγητών κ. Σάκη Ντάνη και Ελένης Μαντρατζή.
Το συγκεκριμένο έθιμο είχε απώτερο στόχο, να μάθουν τα παιδιά από μικρή ηλικία να νηστεύουν.
Ο «Κουκαράς» ήταν το αντίστοιχο της κυρά- Σαρακοστής. Κατασκευάζονταν από την «Καλομάνα» (γιαγιά), και τα παιδιά. Ήταν ένα μεγάλο κρεμμύδι ή μια μεγάλη πατάτα «Καρτόφ», πάνω στην οποία κάρφωναν σε ημικύκλιο εφτά φτερά κόκορα ή κότας. Εφτά φτερά όσες και οι εβδομάδες της νηστείας. Το κρεμούσαν ξημέρωμα Καθαρά Δευτέρας στο ταβάνι, σαν φόβητρο – έθιμο των μικρών παιδιών για να κρατήσουν την νηστεία.
Ο «Κουκαράς», καθώς περιστρέφονταν, αποτελούσε μεγάλο φόβητρο για τα μικρά παιδιά, που δεν συμμορφώνονταν με το κράτημα της νηστείας.
Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αφαιρούσαν ένα φτερό, μέχρι το τελείωμα της νηστείας και έλεγαν «Ο Κουκαράςέφυγεν και α έρται του χρόνου» ( ο Κουκαράς έφυγε και θα έρθει του χρόνου).

Η Διευθύντρια


Με εκτίμηση

About ΤΕΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Leave a Reply