Select Menu

ads2

ads2

Slider

Travel

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


link για pchands

Performance

Cute

My Place

Racing

Videos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΔΟΥΝ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ:

Δημοσιογραφόντας 46 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 1973 και όντας Συντάκτης της Εφημερίδος του «ΜΑΧΗΤΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ» το 1980, ΥΠΌ ΤΟΝ ΑΕΊΜΝ...

» » Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση


 Γράφει η Θεοδώρα Τσιαμαντά
Στις μέρες μας έχει επικρατήσει η ταύτιση του εορτασμού της μνήμης του αγίου Βαλεντίνου με την ημέρα των ερωτευμένων. Αυτό το γεγονός  ξεκίνησε από την Αγγλία και έχει παγανιστικές καθώς και χριστιανικές αναφορές.Κάτι που ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει είναι ότι η 14η Φεβρουαρίου, είναι στην πραγματικότητα η μέρα που πέθανε ο άγιος Βαλεντίνος στη ViaFlaminia βόρεια της Ρώμης.
 Στην εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, από τις 13-15 Φεβρουαρίου γιορτάζονταν τα Λουπεκάρλια προς τιμή του θεού Φαύνου (του Πάνα των Ελλήνων). Μια ανάλογη γιορτή υπήρχε και στην αρχαία Αθήνα το μήνα Γαμηλιώνα (αντιστοιχούσε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και το πρώτο του Φεβρουαρίου), τα Θεογάμια προς τιμή του ιερού γάμου του Δία και της Ήρας. Η γιορτή καταργήθηκε από την εκκλησία τον 5ο αιώνα μ.Χ., γιατί θεωρήθηκε ειδωλολατρική. Στη θέση της (14 Φεβρουαρίου) μπήκε ο εορτασμός της μνήμης του αγίου Βαλεντίνου. Αυτός ήταν μάρτυρας της χριστιανικής πίστης και καταγόταν από τη Ρώμη. Σύμφωνα με την παράδοση ο Βαλεντίνος υπήρξε ιερωμένος του 3ου αιώνα, ο οποίος κρυφά από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο τον Γοτθικό (που βρισκόταν τότε στην εξουσία), πάντρευε ερωτευμένα ζευγάρια Χριστιανών (για να γλιτώσει τους άντρες από τη στρατιωτική θητεία) και γενικά βοηθούσε τους Χριστιανούς, γεγονός που θεωρούνταν έγκλημα.Συνελήφθη για τιςπαραπάνω ενέργειές του και οδηγήθηκε στη φυλακή.Παρόλα αυτά ο αυτοκράτορας αποφάσισε να του δώσει χάρη, μέχρι που ο Βαλεντίνος προσπάθησε να τον μυήσει στο χριστιανισμό και ο αυτοκράτορας τον καταδίκασε σε θάνατο δια λιθοβολισμού. Ωστόσο ο Βαλεντίνος επέζησε από τον λιθοβολισμό κι έτσι αποκεφαλίστηκε έξω από την πύλη της Flaminia στις 14 Φεβρουαρίου. Ένας θρύλος αναφέρει ότι το διάστημα κατά το οποίο ο Βαλεντίνος βρισκόταν στη φυλακή, επειδή αρνήθηκε να αποκηρύξει την πίστη του, ερωτεύτηκε την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακα. Σε αυτήν έστειλε ένα γράμμα με την υπογραφή: Με αγάπη από το Βαλεντίνο σου.
Οι άνθρωποι της εκκλησίας αρνούνται την ύπαρξη αυτού του αγίου και τον θεωρούν μυθοπλασία της δυτικής προέλευσης. Το 1969 η καθολική εκκλησία υποβίβασε την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου σε τοπική εορτή, γιατί δε γνώριζε σχεδόν τίποτα για το βίο του αγίου. Ωστόσο ο ξενόφερτος άγιος άρχισε να μπαίνει στη ζωή των Ελλήνων.Στα τέλη της δεκαετίας του ΄70αρχίζει να καθιερώνεται στη χώρα μας η ημέρα των ερωτευμένων με πρωτοβουλία των ανθοπωλών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της εκκλησίας είναι υπέρμαχοι του  εορτασμού αγίων που υπάρχουν στο ορθόδοξο εορτολόγιο.Το 2000 ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στην προσπάθειά του να φέρει πιο κοντά τη νεολαία στην εκκλησία, πρότεινε να εορτάζεται η γιορτή των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαρίου. Αυτή την ημέρα η ορθοδοξία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων Ακύλα και Πρίσκιλλας, ενός ενάρετου ζευγαριού Ιουδαίων σκηνοποιών που ζούσε στην Κόρινθο.



Τσιαμαντά Θεοδώρα

About ΤΕΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Leave a Reply